Home » Диети » Здравословен метод без глад топи килограмите за дни!

Здравословен метод без глад топи килограмите за дни!

Създател на теорията за разделното хранене е американецът Хърбърт Шелтън. Същността на неговия метод се свежда до това да не се смесват мазнини, белтъчини и въглехидрати, защото за тяхното усвояване са необходими различни храносмилателни ензими. Например, за да се справи с белтъчините, организмът ни изработва солна киселина, а за въглехидратите е нужна основа, пише сп. "Здравен журнал". Ако различните продукти попадат в стомаха едновременно, всеки от тях пречи на усвояването на другия – предизвикват ферментация и претоварват храносмилателната система. Както всяка теория, разделното хранене има плюсове и минуси.

АРГУМЕНТИ "ЗА"

Контрол над порциона

Продукти като колбаси и торти са забранени в храненето „по Шелтън“. Следователно така се намалява консумацията на мазнини. За сметка на това се приветства голямото количество плодове и зеленчуци. Разделното хранене помага и за контролирането на размера на порциите – все пак е по-трудно да се изяде много от един продукт, отколкото ако блюдото е комбинирано. Освен това, като употребяваме по отделно месо, хляб и картофи, сядаме на масата не по-малко от 5 пъти на ден. Т.е. тази система ни принуждава да се придържаме към по-малки порции, което предотвратява преяждането.

Лекота на усещанията

Съвместимите продукти се храносмилат бързо. Като навлизат в храносмилателния тракт, те не предизвикват процеси на гниене и ферментация, т.е. не настъпва натрапване на организма с токсини. Именно затова при преминаване към разделно хранене много бързо се подобрява самочувствието, липсва и онази неприятна тежест в стомаха. Така може да се нормализира и теглото.

Антиейдж ефект

Ако си затворим очите за пресилените усложнения на взаимоотношенията между продуктите и превзетото отношение към млякото и бобовите, разделното хранена може да се сведе към пълноценната нискокалорична диета, която учените препоръчват на желаещите да постигнат дълголетие.

Удобно и ясно

Шелтън доста е облекчил живота на последователите на своята теория, като е разработил основните принципи за съчетаване на храните и е съставил схема. Не се налага да се смятат калории или точки. Всичко е ясно и достъпно за разбиране. 

АРГУМЕНТИ "ПРОТИВ" 

Времето опровергава

Учението за разделното хранене е разработвано преди почти 100 години и, меко казано, е поостаряло. Няма достоверни факти за позитивното му влияние върху здравето. За сметка на това има данни, че храносмилането е далеч по-сложно, отколкото си го е представял Шелтън. Оказва се, че смесеният начин на хранене е възможно най-естественото нещо: в състава на почти всички продукти се съдържат и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати, само че в различно съотношение. Иначе казано, всяка храна изначално е смесена.

Ленив стомах

Преминаването към разделно хранене може да отслаби функциите на храносмилателните органи, защото не осигурява пълноценно натоварване на различните ензими. Ако изведнъж разделното меню се промени, дискомфортът в стомаха е гарантиран, защото храносмилателните жлези са „забравили“ как да обработват обикновената смесена храна.

Заложено от природата

Нашият организъм е устроен разумно: в момента, в който храната се озовава в устата ни, храносмилателната система получава сигнал за отделяне на цял спектър от необходимите ензими. На човека винаги е било присъщо смесването на храни и храносмилателната система работи в съответствие с тази особеност. Всяко хранително вещество се обработва от съответния ензим (както се казва – на неговия си „участък“ от този конвейер). Затова нашият организъм не се нуждае от изкуствено разделяне на продуктите на протеини, въглехидрати и мазнини.

Нуждата от витамини

В сложния процес на храносмилане участват не само ензими, но и витамини. Например за храносмилането и усвояването на белтъка са необходими постъпващите с храната витамини от група В, в това число – и витамин В6, а за усвояването на въглехидратите – витамин В1. Осигуряването на всички необходими за организма вещества е възможно само при смесеното хранене.

Лошото настроение

Според някои учени при спазването на разделно хранене в главния мозък се намалява количеството на невромедиаторите на доброто настроение (като серотонин и др.). Оказва се, че тази система на хранене води до немотивирани депресии. За да се повиши настроението, храната трябва да е смесена. Най-добре е да се смесват белтъчини и въглехидрати.

ИЗВОДИ:

Разделното хранене може да ни помогне да се отървем от излишните килограми, да ни позволи да променим хранителните си навици и да се откажем от преяждането. Загубата на тегло в този случай е свързана с намалената употреба на мазнини и ограничаването до един основен вид храна.

Придържането към разделното хранене създава стресова ситуация за организма – не всеки може да издържи подобен начин на приемане на храната. Така психологическата вреда напълно може да блокира физиологичната полза.

Ако се придържаме към разделно хранене, е добре поне веднъж на три дни да се храним по обичайния начин – тоест да смесваме продуктите. Тогава храносмилателните ензими няма да загубят своята способност в случай на необходимост да обработят всеки тип храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*