Home » Дарове от природата » Огромните ползи от кивито за здравето на човека: Бори раковите клетки и запека!

Огромните ползи от кивито за здравето на човека: Бори раковите клетки и запека!

Кивито е вкусен, екзотичен, ароматен и уникално изглеждащ плод. Дървото, от което се бере наподобява лозя. В Китай го наричали „слънчева праскова”. Днешното име на плода идва от коренните жители на Нова Зеландия, които го кръстили на местен вид птица – киви. Ако някога сте си задавали въпроса кое е първо – плодът или пилето, отговорът в случая е пилето. Съществуват над 400 вида киви. Предимствата му за здравето на човека са много и тепърва се откриват все повече. В някои клинични изпитвания се доказват положителното влияние на плода при деца с дихателни проблеми и астма. В други изпитвания се доказват способностите му да защитава клетките от увреждане на ДНК, което носи риск от рак.

Кое прави кивито толкова полезно и вкусно?

Фибри – в среден на размер плод се съдържат около 16% от дневната препоръчителна доза фибри. Спомага за предпазване от запек и рак.
Фитунутриенти – това са веществата, които възстановяват ДНК. Това е най-добрата защита на организма срещу рак и действа като антиоксидант.
Фолиева киселина – осигурява 10% от препоръчителния дневен прием на витамина. Фолиевата киселина е от огромно значение за развитието на плода при бременност. Стимулира увеличаването на червени кръвни телца в кръвта.

Витамин С – В една чаша киви се съдържат около 200% от препоръчителния прием на витамина. Той спомага за заздравяване на рани, усвояване на желязото в организма и засилва имунната система.
Витамин Е – един среден по размер плод осигурява 10% от витамин Е, нужен за здравето на организма ни всеки ден. Той намалява риска от развитие на болести на сърдечносъдовата система.

Екзотичният дар на природата е богат на минерали: калций, хром, мед, желязо, магнезий, калий и цинк.
Кивито може да се консумира по различни начини – в шейкове, коктейли, в комбинация с кисело мляко, сметана и други плодове, да се яде сурово, приготвят се и невероятно вкусни десерти от плода. Използва се в режими за здравословно отслабване и е известен като т.нар. супер храна. Спомага за пречистване на организма от токсини и подобрява храносмилането. Поддържа алкалния баланс в организма. Зарежда тялото с енергия и тонус.

Както повечето плодове, то също е най-полезно, в прясно състояние, добре узряло. Какво трябва да знаете, когато купувате плода?
Добре узрелият плод е сравнително стегнат, не твърд, без бръчки по кожата.
Ако купите зелени кивита, поставете ги в хартиена торбичка с банан или ябълка. Това ще забърза процеса на узряване.

Плодовете могат да се съхраняват в хладилник между около 2 седмици.
Яде ли се обелката кивито? – да, ако се измие много старателно преди това. В обелката се съдържа голямо количество фибри и минерали.
Освен като супер храна, плода намира широко приложение и в козметичната индустрия, особено в производството на продукти за грижа за кожата.

One comment

  1. Драгомира Кръстева

    От малка знам, че кивито е изключително полезен плод и за щастие много ми харесва на вкус,дори и по зеленичко или по узряло все ми харесват.не съм с претенции!Но това че бори и тези непритяни болести дори запека, от който поне веднъж през живота ни всеки един от нас е имал проблеми.Също така ми харесва и на външен вид като за декорация на торти.Не знаех, че в Китай го наричат слънчева праскова, и той е сочен, но определено по нищо друго не прилича на прасковата.Хубаво е да хапваме повече плодове и то в суров вид, а не да ги правим на сладка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*