Home » Здравословно хранене » ТОП съвети при купуване на някои храни

ТОП съвети при купуване на някои храни

Брюкселско зеле.

Името на този зеленчук показва, че идва от Брюксел, където е бил култивиран за първи път преди повече от шест века от диворастящи видове. Той е прекрасен източник на витамин С, желязо и калий, витамин А. В 100 г продукт има 37 ккал. При топлинна обработка част от витамин С се губи, но дори и тогава витаминното съдържание остава високо и действа добре върху имунната система.

Когато купуваме, трябва да изискваме зелевите топки да бъдат твърди, светли на цвят, без тъмни жълти листа и петна, със свеж срез на стъблото. Изхвърля се около 25 % от продукта.

Съхранява се в хладилник до 3-4 дена, опаковано в целофанов плик и на немного ниска температура. Във фризер може да издържи до 12 месеца, ако предварително го бланширате 3-5 минути в подсолена вода, а после го изплакнете със студена вода. Подсушавате, слагате във фолио и замразявате.

Когато приготвяте брюкселско зеле, отделете външните листа и подрежете кочана. Сложете зелето да поври 15-20 минути в кипяща солена вода, варете 10 минути, а после запържете с масло и сервирайте.

Червено цвекло.

Известно е от древни времена в цяла Европа, но е по-разпространено на Север. Съдържа 20 ккал на 100 г, богато е на калий. Заради високото си киселинно съдържание не се препоръчва при камъни в бъбреците.

Когато купувате, обърнете внимание на плътността му, цвета и следи от плесен. Изхвърля се около 18 % от зеленчука. При стайна температура издържа 2-3 седмици. Цяла зима можете да разполагате със свежи глави червено цвекло, ако го заровите във влажен пясък или пръст.

 

Освен като диетичен сок може да се прибави към борш или да се настърже и запече. Ако искате да не оцветявате другите продукти в яркочервено, оставете цвеклото да престои 1/2 час в бял оцет.

 

Пуйка.

Месото на пуйката е по-вкусно и крехко от това на пуяка. Бутчето е по-калорично от гърдите. В 100 г месо от пуйка (гърди) се съдържат 145 ккал, а от пуяк -134 ккал; пуешко бутче – 253 кал, от пуяк -186 ккал. Има богато съдържание на минерални соли.

Пуешките гърди са бедни на съединителна тъкан и се нуждаят от малко варене. Те се препоръчват при диетично хранене на деца и възрастни. Качественото пуешко месо има свеж цвят на кожата, без петна и загуба на влага и никакви следи от миризма. Ако купувате парчета от пуйка, проверете дали кожата не е отделена от месото – лош признак за качество.

Една порция пуешко без кости е 120 – 130 г, а с кости – 400 – 500 г. В хладилника се съхранява 2 дни, а във фризера – до 6 месеца.

Ако ще приготвяте пуйката цяла, срежете сухожилията на бутчетата, за да не става месото жилаво, и вържете краищата им плътно към гърдите. Същото направете и с крилата. Върху гърдите наредете парченца бекон, за да не изсъхнат, а да останат меки. Запечете в тава при 180 градуса С, като предвидите по 45 минути за килограм месо. Ако сте напълнили пуйката с плънка, тя не трябва да е много, защото при печене увеличава обема си и може да изтече.

Ако пуйката е разрязана на порции, са достатъчни 40 минути за запичане, за да не става месото сухо и жилаво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*