Home » Здравословно хранене » Страдате ли от орторексия? Разберете веднага!

Страдате ли от орторексия? Разберете веднага!

За много хора храненето е момент на истинска наслада. Но има и такива, за които то е постоянна грижа – тяхната мания да се хранят здравословно става център на живота им. Орторексията е заболяване, което днес е особено актуално.

Да живееш, за да ядеш, или да ядеш, за да живееш? Отговорът е в баланса – консумация на чиста и вкусна храна, която доставя удоволствие. Днешната действителност обаче понякога плаши – „луда” крава, тежки метали в рибата, пестициди в плодовете и зеленчуците…. Отвсякъде ни връхлитат сигнали за опасна храна със съмнителен произход или нерегламентирани съставки. Нищо чудно, че 6% от европейците развиват фобия и изпадат в орторексия – пълен контрол над всичко, което тялото поема, пише сп. "Здравен журнал". 

Фикс идея

Ако сте от тези, които на пазара грижливо избират плодовете и зеленчуците, или пък следите информациите за нови продукти и непознати вкусове, за да сготвите хубава храна за вас и за семейството си, вие сте в нормите. Страдащите от орторексия проверяват в подробности етикетите на продуктите, сертифицирания произход, начините на съхранение, ползата на всяка съставка за здравето и т.н. Удоволствието от храната остава на много заден план. Орторексиците са в непрестанно търсене на продукти с нулев риск за организма. Менюто им се състои от храни, които имат лечебен или превантивен ефект срещу различни болести. Това отнема много време, понякога цели часове всеки ден са посветени на проучвания, планиране, готвене…

Печални последици за социалния живот

Вечерята в ресторант или у приятели постепенно става невъзможна. Орторексиците се безпокоят, че може да им бъде сервирана вредна храна и предпочитат сами да се заемат с приготвянето й. Това доброволно изолиране от света дори им носи чувство на гордост и на превъзходство – щом се хранят само с чисти храни, те са и по-висши същества! За тях останалите хора са неразумни, непредпазливи и лековерни.

Става дума за почти религиозно пристрастяване към теориите за здравословното хранене. То върви ръка за ръка с една перфектна хигиена на живота във всички области и затваряне в много стриктна система на морални ценности. Понякога всичко това отвежда до ирационални вярвания, като това в заслуженото безсмъртие, например.

Опасност за здравето

Модерните повели за: „по-малко захар, по-малко мазнини, по-малко сол“ се възприемат от орторексиците като абсолютни догми, чието прекрачване е престъпление към тялото. Като премахват много храни от менюто си, те се обричат на доста еднообразно хранене, което крие висок риск от недостиг на ценни витамини и минерали. Естествените сигнали на тялото като апетит, засищане, желание за определени вкусове са пренебрегнати. Идеята за парче шоколадова торта моментално е отхвърлена с аргумента за отровите, които се съдържат в него. Всяко нарушаване на изградената система от правила поражда чувство за вина, за провал. Появяват се кризи на тревожност и ниска самооценка.

Безпокойството – основна причина за орторексия

В нашето консуматорско общество, в което изборът на храни е на практика неограничен, много от психическите заболявания намират социален израз именно в начина на хранене. Анорексия, булимия, хиперфагия (безконтролно преяждане), недохранване – в отношението си към храната ние изразяваме личността си от момента, в който идваме на бял свят. Това е много повече от простия факт, че за да останем живи, имаме нужда да приемаме хранителни вещества.

Орторексията се смята от психолозите за форма на патологична тревожност. Като контролира това, което яде, орторексикът смята, че контролира живота си и бъдещето си. Храната му позволява да се скрие и да се предпази от непредвидимото. Защото непредвидимото, което за много хора съставлява чара на живота, за орторексиците е ужасяващо.

Страдате ли от орторексия?

Отговорете на следните въпроси с „да“ или „не“:

1. Прекарвате ли повече от 3 часа дневно в обмисляне на вашия хранителен режим?

2. Планирате ли храната си за следващите няколко дни?

3. Хранителната стойност на продуктите по-важна ли е за вас от удоволствието, което те могат да ви доставят?

4. Смятате ли, че качеството на живота ви е намаляло, въпреки че качеството на храната ви е високо?

5. Ставате ли все по-взискателни към себе си?

6. Чувствате ли се по-стойностни поради стремежа си да се храните здравословно?

7. Има ли любими ваши продукти, от които сте се отказали, за да се храните по-здравословно?

8. Вашият хранителен режим пречи ли ви да излизате с приятели?

9. Изпитвате ли чувство за вина, щом нарушите малко режима си?

10. Живеете ли в мир със себе си и имате ли чувството, че владеете по-добре живота си, когато се храните здравословно?

ОТГОВОРИ:

По-малко от 4 „да“

Вашето отношение към храната не е патологично. Обичате качествените продукти, но няма да умрете от глад, ако наблизо има само заведения за бързо хранене.

4-5 отговора „да“

Начинът ви на хранене изисква да полагате постоянни усилия. Внимавайте те да не изпълнят по-голямата част от времето ви. Ако всяко отклонение от хранителния ви режим ви довежда до угризения, осмислете поведението си.

Над 5 отговора „да“

Няма съмнение – вашето отношение към храната съсипва живота ви. Вие сте жертва на орторексията и това е сериозно състояние. Потърсете лекарска помощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*