Home » Вегетарианство » Здравословно хранене – кои са негови разновидности?

Здравословно хранене – кои са негови разновидности?

Вегетарианството и разделното хранене разновидност на здравословното хранене ли са или не?
Доста често тези въпроси вълнуват хората, които решават да променят начина си на хранене. Голяма част от тях не се решават да преминат към здравословно хранене, тъй като обичат да си хапват месо, а смятат, че този тип хранене и вегетарианството са едно и също нещо, а вегетарианците не употребяват месо.

Всъщност да се храним здравословно означава да се храним с разнообразна, по възможност екологична чиста храна, която да си приготвяме в домашни условия ( когато е възможно). При здравословното хранене е важно да си набавяме с храната нужните ни витамини и минерали и да не гладуваме. При този начин на хранене се допуска употребата на нетлъсто, месо, млечни продукти.
Вегетарианството може до някъде да се приеме като разновидност на здравословното хранене, тъй като и във вегетарианското меню пресните плодове, зеленчуци са на почит. За разлика обаче от здравословното хранене, вегетарианците не приемат никаква храна от животински продукти.
Друга разновидност на здравословното хранене е разделното хранене. То се базира на идеята, че съчетаването на някой храни и веществата, съдържащи се в тях може да не е подходящо и това ограничи усвояването им. Разделното хранене препоръчва да се храним с храни, които се съчетават, за да може организма ни по – лесно да ги усвои.
 
Полезни ли са за организма здравословното хранене и неговите разновидности? Отговорът е много лесен – „да”. Този начин на хранене може не само да подобри здравословното ни състояние, но и да редуцира теглото ни, без да гладуваме и без досадния „йо – йо” ефект, който се получава при 90% от диетите. Освен това промяната на начина на хранене, без значение дали ще изберем здравословното, разделното хранене или вегетарианството ще ни избави от вредните токсини, ще подобри тонуса ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*