Home » Здравословно хранене » Колко килограма захар изяждаме за година?

Колко килограма захар изяждаме за година?

Днес консумацията на захар се е покачила чувствително. Според последните проучвания европеецът консумира средно около 36 кг захар годишно, което означава около 100 г на ден, а това е извънредно много.

Според Световната здравна организация захарта трябва да е около 10% от дневната ни енергийна дажба, не повече. Това означава, че от 2000 калории дневно, едва 200 от тях трябва да се падат на захарта. Обикновено ние не си даваме сметка колко захар приемаме чрез дневното си меню. Така например, не предполагаме, че в кетчупа, с който поръсваме картофките си, се съдържат няколко супени лъжици захар. Никой от нас не си и представя да поеме наведнъж 14 бучки захар, но например в една чаша обикновена безалкохолна газирана напитка се съдържа точно толкова количество захар. Подобна е и ситуацията с бисквитките, които спокойно хапваме пред компютъра, защото на опаковката пише „без захар!“. За съжаление това се отнася само за кристалната захар, или захарозата, но зад Glukose sirup, Maltodextrin, или Maltose също се крие коварната захар. Така че не е достатъчно да избираме десерти, на които пише без захар, а трябва внимателно да четем на опаковката им точно какви съставки съдържат, пише сп. "Здравен журнал". Налага се да внимаваме и с другите храни, за които дори не подозираме, че съдържат захар.

Как да се преборим с коварната захар?

Проверявайте всички храни, които поемате, за „скрити захари“.

– Всички съставки на хранителни продукти, които завършват на -ose (-оза), са захари, например захароза, глюкоза, глюкозен сироп, фруктоза, малтоза, лактоза. Всички тези видове захари съдържат приблизително едно и също количество калории.

– Колкото по-напред е изписана дадена съставка върху етикета, толкова по-калорична е тя.

– Внимание: всички продукти, на които стои надпис „без захар“ не съдържат кристална захар, но за сметка на това са подсладени с горепосочените елементи. Възможно е да са съставени и от подсладители като захарин или аспартам (те нямат калории, заради което не повишават нивото на кръвната захар. Но пък повишават апетита. Други заместители като Sorbit, Xylit, които често са представени в диабетичните храни, се преработват по-бавно от захарта, но пък водят до натрупване на повече калории.

Винаги, когато е възможно предпочитайте пълнозърнестите храни. Те съдържат същото количество захар, но поради високото съдържание на баластни вещества, тя попада по-бавно в кръвта. Бавно разграждащите се захари не причиняват рязко спадане на нивото на кръвната захар (хипогликемия), което обикновено води до вълчи глад за сладко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*