Home » Дарове от природата » Спанакът засилва зрението, предпазва от инсулт

Спанакът засилва зрението, предпазва от инсулт

Засилете зрението си и се предпазете от инсулт не с хапчета, а с вкусен спанак

Спанак – сред листните тъмнозелени зеленчуци той се ползва с най-голямо влияние. С прекрасен вкус както в сурово, така и в сготвено състояние.

Спаначеното пюре е основа за сосове и песто, а други комбинации от полезния зеленчук служат за пълнеж на макаронени мидички и месни рула. Суровият е много богат на бета-каротин, който защитава от рак и макуларна дегенерация.

Съдържа също така фолат (срещу анемия и вродени малформациии), лутеин и зеаксантин, които предотвратяват макуларната дегенерация, засилват зрението и предпазват от рак на дебелото черво.

Витамин С пък предотвратява остеоартрити и инсулт. Замразеният зеленчук може да се открие по магазините през цялата година, а пресен се предлага на пазара през пролетта и есента. Как да го изберете?

По възможност подбирайте от рехава купчина спанак в насипно състояние, а не пакетиран, и предпочитайте малки листа със свежа, еластична структура и яркозелен цвят.

Избягвайте тези, повредени от насекоми, повяхнали, с дефекти или жълти петна.

Избирайте тънките пред дебелите стъбла (белег за по-млади листа). Накрая използвайте носа си: пресният спанак трябва да мирише сладко и свежо.

Спанак

Вкусно ястие със спанак

Сложете пакетирания спанак в чекмеджето за зеленчуци в хладилника. Насипният приберете в найлонова торбичка и отново поставете в хладилника. И двата вида издържат до 4 дни.

Спанакът се нуждае от грижливо измиване, за да се почисти от пясъка и пръстта, в които е расъл.

Подрежете стъблата и поставете листата в купа или ги накиснете в мивката със студена вода.

Разбъркайте с ръце и го отстранете; пясъкът и пръстта трябва да са се утаили на дъното.

Изпразнете купата и повторете процедурата, докато листата се изчистят напълно. Ако използвате зеленчука за салата, подсушете чистите листа с кухненска кърпа. Ако смятате да го варите, оставете водата по листата му и я използвайте за сваряването.

Готвене

Целите спаначени листа могат да се бланшират или да се пъхнат в микровълновата печка за малко (2 минути), преди да ги запържите или задушите в малко олио и бульон (5 минути). Нарязаният спанак става готов по-бързо.

Свежи идеи за кухнята

Направете на пюре задушения на пара спанак заедно с малко пресен чесън и обикновено кисело мляко, гарнирайте го със зелен лук и го сервирайте студен като лятна супа.

За бърз макаронен сос пригответе пюре от задушен на пара спанак с магданоз и лимонов сок. Направете с пасатор салатен дресинг от задушен на пара спанак, магданоз, босилек, чесън, сол и пипер. Бавно добавете зехтин и лимонов сок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*