Home » Здравословно хранене » Това са безспорните истини за витамин С!

Това са безспорните истини за витамин С!

Някои смятат, че той е лекарство за всяко неразположение, други намират, че ефектът му е въображаем. За дозите също няма единно мнение. Къде точно е истината?

Ефикасен срещу умората – ИСТИНА

Витамин С стимулира производството на норадреналина – невротрансмитер на бодростта. Освен това влияе на състоянието на имунната система и участва в механизмите за възстановяване на организма – зарастване на рани, формиране на колаген, укрепване на капилярите. Витамин С е силен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, но още по-важно негово качество е, че рециклира други антиоксиданти като витамин Е. Антиоксидантите никога не действат самостоятелно и сред тях витамин С е най-важният, пише сп. "Здравен журнал". 

Предпазва от хрема и грип – ИСТИНА

При хората в добро здравословно състояние витамин С влияе "скромно", като намалява с 4% продължителността на хремата. При тези,които са подложени на постоянен стрес, ефикасността му нараства на 50% поради свойството му да активира белите кръвни телца. Идеалната доза е 125 г на всеки час или на всеки два часа още при първите симптоми. В по-голямо количество витамин С има антивирусно действие. Понякога лекарите го предписват в инжекционна форма за борба със сериозните инфекциозни заболявания като хепатит, мононуклеоза и др.

Пречи на добрия сън – МИТ

Изследвания върху мозъчната активност на хора, приели 4 г витамин С преди лягане, показва, че циклите на съня не се нарушават. Има обаче изключения, свързани с определена свръхчувствителност към витамина. Някои не спят добре, дори след като са консумирали червени чушки (много богати на витамин С) на вечеря. Ако и вие сте забелязали подобен ефект при вас, първите три дни приемайте витамин С сутрин или най-късно на обяд – възбуждащият му ефект ще се "стопи" постепенно.

По-добре е да се приема в естествена форма – ИСТИНА И МИТ

Независимо от това дали е натурален или синтетичен, витамин С представлява винаги една и съща молекула. В естествена форма той е по-малко кисел и е свързан с други полезни вещества като полифенолите. Съдържа се в голямо количество в различни плодове и зеленчуци – касис, червени чушки, магданоз, киви, броколи, черна ряпа. За съжаление, натуралният витамин С е нетраен – само за половин час портокаловият сок губи 30% от неговото съдържание. Това е основното предимство на хранителните добавки – в тях съдържанието на витамин С е съхранено. Освен това са практични за употреба – 200 мг витамин С на хапче се равняват на 1 кг магданоз! Не взимайте витамин С в комбинация с желязо и мед, тъй като това води до образуване на големи количества свободни радикали.

Повече от 110 мг на ден е прекалено много – МИТ

Това е официално препоръчваната доза, но много специалисти смятат, че тя е недостатъчна. Някои от тях са на мнение, че идеалното количество е 200 мг на ден. Реално организмът се нуждае от около 500 мг дневно /чрез храната и хранителните добавки/, но хората, които страдат от умора и изтощение, могат да приемат и повече.

Помага на сърцето – ИСТИНА

При повишена консумация на витамин С рискът от сърдечносъдови заболявания намалява. Освен това дневна доза от 500 мг води до нормализиране на кръвното налягане.

Полезен за очите – ИСТИНА

500 мг дневно намаляват риска от катаракта, а коктейлът от витамин С, минерали и лутеин снижава с 25% риска от макулна дегенерация на ретината, свързана с възрастта.

На някои хора им трябват по-големи количества – ИСТИНА

Под въздействие на кислорода, който благоприятства образуването на свободни радикали, интензивният спорт може да усили процеса на "ръждясване" на организма. Стресът и тютюнопушенето също увеличават потребностите от антиоксиданти. Витамин С действа освен това прочистващо по отношение на тежките метали, които се съдържат в цигарите. За бременните има и по-важни хранителни добавки – най-вече витамин В9, йод, цинк и Омега-3, но приемът и на витамин С е препоръчителен. При възрастните хора често има недостиг, но те пък имат повече желязо в организма. По тази причина трябва да приемат витамин С преди хранене, в което няма месо, защото той стимулира усвояването на желязото.

Има риск от свръхдозиране – МИТ

Ненужното количество се елиминира от организма чрез урината. Единственият риск е ускорена перисталтика на червата. За да се избегне това, е по-добре витамин С да се приема по време на хранене. Противопоказания има само при прекалено много желязо в кръвта.

Част от него се губи при готвенето – ИСТИНА

Най-малко /около 30%/ се губи при готвенето на пара. Витамин С е много крехък и се разрушава отчасти дори само при нарязването на зеленчуците. В консервите съхраняването му е добро, но най-пълно можем да се възползваме от него, когато ядем сурови плодове и зеленчуци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*