Home » Диети » Имам висок холестерол! Как да се храня и лекувам?

Имам висок холестерол! Как да се храня и лекувам?

Висок холестерол – рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Означава ли това, че приемът на лекарства трябва да е задължителен?

Лекарите не са единодушни. За последните 40 години в Европа смъртността от заболявания на сърдечносъдовата система е намаляла с около 40%.

Това се дължи главно на превенцията по отношение на рисковите фактори. Приемът на статини в случаите на висок „лош“ /LDL/ холестерол е част от предпазните мерки.

Специалистите обаче смятат, че те не бива да бъдат предписвани автоматично, а само, ако състоянието на пациента го налага.

ЗАЩО ПОВИШЕНИЯТ ХОЛЕСТЕРОЛ Е ОПАСЕН?

Холестеролът е мазнина, която се съдържа в кръвта. Когато лошият му вид LDL е повече от нормалното, той се натрупва на някои места в артериите /обикновено по „завоите“/ и образува атеромни плаки.

С течение на времето тези плаки се проявяват като враг на имунната система и се стига до възпалителни процеси, които от своя страна водят до увеличение на обема на плаките. Появява се рискът те да се отделят от стената на кръвоносния съд и да запушат някоя важна артерия към сърцето или мозъка – така се стига до инфаркт или инсулт.

СЛУЧАЙ 1

Висок холестерол без прекарани сърдечносъдови инциденти

За хората, които никога не са преживявали инфаркт или мозъчносъдов инцидент, но имат висок холестерол, е важно да спазват определена хигиена на живот. Многобройни изследвания доказват, че смъртността е четири пъти по-малка сред хората, които не пушат, движат се достатъчно, имат съвсем умерена консумация на алкохол и следват правилата на средиземноморската диета. Сърдечносъдовите проблеми са резултат главно от начина на живот, а не от биологична аномалия.

По-добро хранене, повече движение!

Подходящият начин на хранене допринася за по-ефикасен контрол над телесното тегло. Всекидневното движение пък е изключително полезен навик, който помага не само срещу холестерола, но и срещу високото кръвно налягане.

Какви промени в храненето се налагат?

Ако нямате свръхтегло, не се налага да спазвате строги диети, но се съобразявайте със следните правила:

* Ограничете животинските мазнини – от тях черният дроб черпи аминокиселините, които формират холестерола.

* Изберете леките меса – бяло пилешко и пуешко без кожата.

* Наблегнете на храните, богати на есенциални мастни киселини – зехтин, рапично олио, мазни риби, орехи, лешници, бадеми…

* Намалете консумацията на яйца – те са богати на холестерол, не яжте повече от 2-3 на седмица.

* Избягвайте подсладените напитки – излишъкът от захар води до повишаване на лошия холестерол. Освен това не консумирайте повече от 2 чаши вино дневно, пише сп. „Здравен журнал“.

СЛУЧАЙ 2

Висок холестерол след инфаркт или инсулт

През 1985 Нобеловата награда за медицина е присъдена на Джоузеф Голдщайн и Майкъл Браун за изследванията им върху ролята на „лошия“ холестерол за формиране на атеромни плаки. По това време се появяват и статините – лекарствата, които блокират производството на LDL-холестерола в черния дроб.

Статините намаляват риска от рецидив

Вече е доказано, че приемът на статини след инфаркт или инсулт намалява риска от повторни сърдечносъдови инциденти и от смърт с 10 до 20%. Отначало се предписват по-слаби дози. Максималният ефект на статините се постига след около 4 седмици. След този срок дозировката се променя според резултатите от кръвните изследвания. Трябва да се вземат предвид и евентуалните нежелани ефекти, които се засилват при по-високи дози.

Под медицински контрол

Съществуват и други лекарства за понижаване на холестерола, но те се предписват обикновено в съчетание със статините. Това става под контрола на лекуващия лекар. Статините имат странични ефекти – мускулни крампи, нарастване на нивото на мускулните и чернодробните ензими.

В много редки случаи може да се стигне до рабдомиолиза – разрушаване на мускулните клетки. Друг нежелан ефект е лекото повишаване на гликемията на гладно и повече случаи на диабет сред хората, които приемат статини. Лекарят следи за състоянието на пациента и приспособява дозата към неговото индивидуално състояние. Тези лекарства се взимат продължително време. Изследванията сред пациенти, които са на статини от 10 и повече години, не установяват повишен риск от рак, а напротив – 14% по-ниска смъртност по всички възможни причини. С 23% намалява вероятността от повторен сърдечносъдов инцидент. Няма и повишен риск от мозъчен кръвоизлив.

СЛУЧАЙ 3

Висок холестерол, който упорито не спада

Промяната в навиците невинаги е лесно нещо, особено за хората над 50-годишна възраст. Въпреки това си струва всеки да опита. По-лека храна, отказ от цигарите, редовно движение – след 6 месеца на този нов режим се прави повторно изследване на кръвта. Ако нивото на „лошия“ холестерол е все така високо, лекарствата идват на помощ. Все пак статините са предназначени само за пациенти, при които има поне два рискови фактора за сърдечносъдови заболявания.

Кои са те?

Възраст над 50 години за мъжете и над 60 години за жените.
Случаи на инфаркт и инсулт в семейството.
Високо кръвно налягане.
Диабет от тип 2.
Повишено ниво на LDL-холестерола в кръвта.

Въпрос на гени?

Носителите на гена PCSK9 запазват през целия си живот много ниско ниво на LDL- холестерола. При тях рискът от инфаркт е с 88% по-малък, отколкото при останалите хора. Това откритие отваря нови хоризонти пред изследователите за намиране на още по-ефикасни лекарства.

One comment

  1. Защо и виното да се ограничава? То не съдържа холестерол, а и е известно, че французите ядат много меса, но са здрави именно заради консумацията на червеното вино, която е една от най-големите в света .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*