Home » Здравословно хранене » Защо е хубаво да готвим в тенджера под налягане?

Защо е хубаво да готвим в тенджера под налягане?

Бърза и икономична – такава е тенджерата под налягане. Но освен това храната, приготвена в нея, запазва отлично полезните си съставки.

В съвременния си вид тенджерата под налягане съществува от 1953 година. Тя бързо навлиза в бита, като променя начина на готвене. Нейният принцип почива на херметически затворения капак, благодарение на който температурата бързо се повишава и се образува пара. Парата под налягане позволява да се намали наполовина времето за готвене и така хранителните качества на продуктите се запазват по-добре. Зеленчуците, приготвени по такъв начин, съдържат повече витамини, минерали и олигоелементи. Това е така, защото запазването им е въпрос на продължителност на термичната обработка.

Млякото, варено 20 минути на 100 градуса, има по-ниска хранителна стойност от пастьоризираното, което е третирано на много висока температура за няколко секунди и така запазва много по-голямо количество витамини.

Освен това готвенето в тенджерата под налягане запазва консистенцията на продуктите – те не се разваряват и не омекват прекалено.

Готвенето под налягане може да уплаши по-чувствителните натури. Наистина, прословутото свистене на вентила, което преминава в писък, звучи заплашително. Но днешните тенджери под налягане не приличат много на предшественичките си. Супер бързи и напълно лесни за употреба, те вършат всичко сами, като за нас остава само да преценим колко време е нужно, за да се приготвят зеленчуците. Веднъж може да сбъркаме, на втория път ще знаем. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*