Home » Здравословно хранене » Как да сготвим правилно грах? Ценни съвети и идеи!

Как да сготвим правилно грах? Ценни съвети и идеи!

Благодарение на популярността на грах „манжту“ и навлизането на сладкия грах „шугър снеп“ през 70-те години на XX в. – два вида грах с ядивни шушулки, които изискват много малко приготвяне, днес хората консумират все повече пресен грах.

Половин чаша сварен грах съдържа: около 65 калории; витамини от група В за енергия; витамин С за устойчивост към инфекции; фолат за нормален растеж; желязо, което пренася кислород в организма; много влакнини, поддържащи храносмилателната система в добро състояние.

На пазара

Сезон – Пресният сладък грах се среща в края на пролетта и началото на лятото. Сезонът на белия и сладкия продължава през цялото лято и есента. Може да се отглежда като втора реколта.

Какво да търсите – Най-пресните грахови шушулки в магазина изглеждат лъскави и твърди; ако се отъркат една в друга, те издават леко скърцане. Избягвайте бледозелените или жълти шушулки, защото това е белег, че техните захари са започнали да се трансформират в скорбяла. Най-сладките зелени грахови зърна са тези, които са малки до средни на големина. Те трябва да прилепват плътно в шушулките си, без да изглеждат прекалено издути или натъпкани. Големите тежки шушулки означават, че граховите зърна в тях ще бъдат жилави и хлебни. От друга страна, леките тънки шушулки са знак, че зърната в тях са неузрели и с ниско качество.

Къде да купите най-доброто – Най-добрият пресен сладък грах можете да намерите обикновено на пазара, на сергиите на местните производители.

В кухнята

Съхранение – Подобно на сладката царевица, времето е от голямо значение за сервирането на пресен грах, така че съхраняването му не се препоръчва. Ако все пак се налага, дръжте го за кратко в найлон в най-студената част на хладилника.

Подготовка – За да ороните зеления грах, откъснете върха на шушулката и я отворете, като издърпате надолу ликото отстрани. Грахчетата ще се отделят веднага. Шушулките на сладкия грах са ядивни, но можете да попаднете на видове, при които махането на ликото е наложително. На белия грах е достатъчно да се отреже връхчето на стъблото.

Приготвяне – Няма нищо по-лесно от приготвянето на пресния грах. Само сварете вода, добавете малко сол и изсипете вътре граха. Сладкият и белият грах ще омекнат след 1-2 минути, запазвайки хрупкавостта си; граховите зърна в шушулка ще бъдат готови след 2 до 4 минути в зависимост от големината и свежестта. Щипка захар във водата ще подсили вкуса на граха, който не е много сладък.

Свежи идеи

– Прибавете малко бланширан грах към пресните салати.

– Съберете шепа пресни грахови зърна от техните шушулки и направо ги изяжте, за да се насладите на една сладка и полезна закуска.

– Прибавете сурови грахови зърна към яхнии, супи и зеленчукови задушени ястия в последната минута от приготвянето им.

– Добавете грахови зърна към обикновени зърнени храни като ориз, кускус и паста.

– Украсете с шепа бланширани грахови зърна плато с нарязано печено месо.

– За вкус на пушено, който допълва сладостта му, задушете сладък грах заедно с късчета бекон.

– Нарежете бланширан бял грах на малки парченца и го прибавете към кремообразни смески като яйчена салата или салата от риба тон за получаване на по-интересна текстура.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

– 3/4 чаша с пресен зелен грах съдържа повече белтъчини от едно цяло яйце?

– белият грах, така тясно асоцииран с китайските запържени ястия, най-вероятно е култивиран в Холандия през XVI век?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*