Home » Здравословно хранене » Гладуване след 18 часа – наистина ли помага да отслабнем?

Гладуване след 18 часа – наистина ли помага да отслабнем?

Днес много специалисти по хранене вече твърдят, че е по-добре да се придържаме към правилото "Вечерята изяж сам". Защото се оказва, че да се въздържаме от похапване след 18.00 ч. води по-скоро до ненужни страдания, отколкото до отслабване. Какъв е смисълът на тази забрана? Защо именно след 18.00? А какво става, когато се смени лятното със зимно време? Ами ако просто много ви се иска да хапнете нещо? Онези, които се опитват да обосноват тази забрана, се придържат към няколко популярни твърдения.

1. Всички погълнати калории трябва да бъдат незабавно изразходвани, защото иначе ще се натрупат във вид на мазнини. При всички положения, организмът отначало усвоява храната и чак тогава използва получените хранителни вещества. Така че всъщност може да изразходва енергията например от едно ризото, хапнато след 18.00, чак на следващия ден. Проблемите с излишните килограми започват тогава, когато приемът на калории превишава разхода им ежедневно, в продължение на много дни, а не в конкретния вечерен 2-3 часов период.

2. Нашето тяло може ефикасно да преработва храната само през светлата част от деня – през нощта храносмилането е затруднено. Ето една интересна новина: има много проучвания с участието на хора, които спазват строг пост по време на Рамазан, тоест цял месец ядат само нощем. Процентът мазнини в организма им и нивото на „лошия“ холестерол в кръвта им не надвишават нормите.

З. Ако не ядем през по-голямата част от денонощието, със сигурност ще отслабнем. Много хора нямат никакъв апетит през първата половина от деня, пък и не всеки има възможност да хапне нещо вкусно навън, камо ли да преяде. И тъкмо вечерта, когато спокойно може да си сготви и да похапне домашна храна, не трябва да яде… Така възниква хроничен дефицит на калории, човек наистина слабее. Но как се чувства през това време?

Жертви не са необходими!

Да, опитите да не се яде след 18.00 може и да сработят, но може и да не се получи.

– Трудно е да се заспи на гладен стомах, пък и гладът кара човек да се буди нощем, а това се отразява негативно върху качеството на съня, а недоспиването стимулира трупането на килограми.

– Постоянното чувство на глад вечер може да доведе до синдрома на нощното преяждане.

– Много хора, избягващи вечерята, са склонни да преяждат през останалото време: когато се събуждат, те се стараят да компенсират вечерния глад, после обядват обилно, за да не чувстват глад вечер. Но така е по-лесно да се натрупа, вместо да се свали тегло.

– Ако ежедневно не вечеряме, има риск да забавим метаболизма. Тогава организмът ще изразходва по-малко енергия за основната обмяна на веществата и отслабването може да стане доста по-трудно за сметка на напълняването. Все пак: какво да вечеряме? Преяждането вечер наистина трябва да се избягва. Нощем храносмилателната система също си почива. Пък и препълненият стомах може да предизвика дискомфорт по време на сън, пише сп. "Здравен журнал".

Най-добрата стратегия е да се хапва лека вечеря 2-3 часа преди сън – лесноусвоими белтъци (риба или пилешко), бавни въглехидрати (зърнени храни и зеленчуци без нишесте), като се избягват захарите и бързите въглехидрати.

Каквото и да говорим, едно от най-важните неща е да следим своите усещания и да регулираме храненето си според тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*