Home » Дарове от природата » 7-те лечебни качества на динята

7-те лечебни качества на динята

Динята е едно от най-мощните растителни лекарства с благоприятен ефект. Той се чувства-като се почне от мозъка, през цялото тяло, та чак до стъпалата ни. Вижте какви невероятни ползи ще имате за здравето си, докато се наслаждавате на свежия, вкусен и нискокалоричен плод.

Зрението
Динята е голям източник на бета каротин, който в организма се превръща във витамин А. Той пък от своя страна подпомага продукцията на пигментите в ретините на очите и предпазва от възрастова мускулна дегенерация. Добро превантивно средство е и срещу нощната слепота. Витамин А също така поддържа добрия вид и здраве на кожата, зъбите, костите и меките тъкани.

Мускулите и нервите
Заради богатото си съдържание на калий динята може да се окачестви и като натурален електролит, които регулира дейността на нервите и мускулите в тялото. Именно от този минерал зависи честотата и силата на мускулните контракции, както и контролът на нервната възбудимост.

Телесните мазнини
Според изследвания, аминокиселината цитрулин в динята се превръща от организма в аргинин. Същият предотвратява натрупването на излишни мазнини в мастните клетки заради блокиране дейността на ензима тъканно-неспецифична алкална фосфатаза (TNAP).

Сърцето и костите
Ликопенът, който се съдържа в динята и е отдавна признат като значим за сърдечно-съдовото ни здраве. Той намалява оксидативния стрес в костите и ограничава разрушаването на костнатата ни тъкан. С голямото си съдържание на калий динята способства да се задържи и калция в организма, което допълнително прави костите по-здрави.

Възпалителните процеси
Флавоноидите, каротеноидите и тритерпеноидите в динята са много важни за неутрализиране на последиците от свободните радикали и способстват за намаляване на възпалителните процеси в организма. Колкото по-узряла е динята, толкова по-наситена е с тези полезни вещества.

Бъбреците
Динята е естествен диуретик, който спомага за отделянето на урината от бъбреците, без да ги натоварва – за разлика от кафето и алкохола, например.

Имунитет
Много високото съдържание на витамин С в динята я прави полезна за повишаване на имунитета като цяло. В частност витамин С се счита и за много важен за зарастване на рани, тъй като е от значение за изграждането на новите тъкани. Ензимите, които отговарят за производството на колаген (които има главна роля в зарастването на кожните разкъсвания), не могат да функционират без витамин С.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*