Home » Здравословно хранене » Използвайте тези малки трикове при приготвянето на цвекло

Използвайте тези малки трикове при приготвянето на цвекло

Рубиненочервеното цвекло е свръхсладко, защото съдържа повече естествена захар от който и да било друг зеленчук, който консумираме. Въпреки това то е с ниско съдържание на калории, ниска масленост и е богато на важни витамини и микроелементи.

Половин чаша варено червено цвекло съдържа: 37 калории. Значително количество фолат, важен за нормалния растеж и белтъчния метаболизъм и понижаващ риска от вродени малформации като спина бифида, както и магнезий, калий и витамин С.

Червеното цвекло се среща през цялата година, но е най-добро през летните месеци и есента, когато се намират и „бейби“ варианти от тези кореноплодни. Подбирайте цвекло с цялата му горна част (ако само върховете са отрязани, то е било съхранявано на склад). Върхът на цвеклото трябва да изглежда свеж, а самото цвекло е добре да е твърдо, гладко и неповредено. Избирайте връзки с еднакви по размер главички, достигащи 7 см в диаметър. Ако пазарувате в специализиран хранителен магазин, може да попаднете на жълто, розово или почти бяло цвекло. Тези хибриди се приготвят и използват по същия начин, както и червеното цвекло, но техните корени и зеленина са с по-благ вкус.

За да запазите цвеклото, отрежете тревистата му част на 2,5 см до 5 см от стъблото. Оставете дългите корени непокътнати. Съхранявайте зелените стъбла и цвеклото в отделни найлонови пликчета в чекмеджето за зеленчуци в хладилника. Зелените части трябва да се използват до няколко дни, а останалото издържа няколко седмици. За да подготвите цвеклото, леко го изтъркайте под течаща вода и го подсушете с хартиена кърпа.

Оставете 2,5-5 см от стъблото върху необеленото цвекло, за да предотвратите „изтичане“ на цвета и хранителните му съставки по време на готвене. За да запазите цвета и съставките му, никога не белете или режете преди готвене този зеленчук.

Печенето, задушаването и готвенето в микровълнова фурна са най-добрите начини за приготвянето му, без да се губят цветът и вкусът му. За да опечете цвеклото, просто го увийте във фолио и го сложете в тава във фурната на 180 °С за 1 1/2 до 2 часа. Оставете го да изстине достатъчно, за да го обелите и да го сервирате горещо или студено и охладено в салати.

Най-често цвеклото се използва под формата на топла гарнитура или сварено, но изстудено, в ордьоври и салати и в туршии. Може да се настърже сурово и да се добави в салатите. То е ключова съставка за популярната в Русия и Централна Европа супа борш, която е идеално средство за сгряване през зимата, но служи и като охлаждащо ястие през лятото, когато се сервира студено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*