Home » Дарове от природата » Плодове от магазина или от уличните търговци?

Плодове от магазина или от уличните търговци?

Безспорно плодовете и зеленчуците могат да се посочат като едни от най-големите дарове на природата. Експертите по хранене постоянно съветват да избягваме предлаганите в магазините сладкиши и други калорични храни и да се насочваме по-често към щанда с плодове и зеленчуци. Други пък от своя страна им опонират, че това не е от особено значение, тъй като голяма част от предлаганите в търговската мрежа зарзавати са третирани с пестициди, хербициди и други продукти на химическата промишленост.

Със сигурност в това твърдение има много истини, но въпреки това не трябва да подминаваме ябълките и портокалите, като ги заместваме с торти, пастички и вафли. Напротив – нужно е да открием местата, на които се предлагат екологично чисти продукти. Може да се каже, че във всеки град в страната има такова място. В повечето случаи обаче ние го подминаваме.
Става въпрос за уличните търговци, които често пъти подреждат своите дарове от природата по тротоарите около градските пазари. Често пъти това са възрастни хора, които продават зелен лук и чесън, ябълки, круши, праскови и други плодове и зеленчуци, набрани от техните градини. И докато големите зеленчукопроизводители и фермери спазват пълната агротехника при отглеждане на зарзавата, като пръскат постоянно срещу болести и вредители, то тези възрастни хора, излезли на пазара с щайга ябълки и няколко връзки лук, едва ли са прибягвали до препаратите от агро аптеката. Те просто са засели местата в своите селски къщи или вили с цел да осигурят чисти продукти за своето хранене и, ако е възможно да припечелят някой-друг лев, с което да си помогнат малко при плащането на непосилните месечни сметки.
Предлаганите от тях продукти съвсем заслужено могат да получат определението дарове от природата, тъй като са станали, не с помощта на химическата промишленост, а с помощта на галещите слънчеви лъчи, на приятния повей на вятъра и благодатния дъжд.
А това, че предлаганите от тези улични търговци ябълки например нямат толкова лъскав вид, като онези в хипермаркета, не трябва да ви плаши, защото точно тези ябълки са отгледани екологично и са гарант за едно пълноценно и здравословно хранене.

2 comments

  1. Надежда Ангелова

    Съжалявам, но не съм убедена от "галещите слънчеви лъчи, на приятния повей на вятъра и благодатния дъжд", ако не се натори и напръска против разните гадинки няма "дарове от природата", пример: дори цветята вкъщи,ако не се обработят, просто загиват………………………:)

  2. Така е, но в статията сме имали в предвид, че плодовете от уличните търговци често пъти са "по-истински" от останалите. "Уличните търговци" нямат разходите каквито имат хипермаркетите и затова за определена цена често пъти може да се закупи нещо много по-качествено. За наторяването сте абсолютно права, но и при него има голямо значение с какво ще бъде наторено – дали естествен тор, или изкуствен. Всяко едно нещо указва влияние върху вкуса на всеки един плод или зеленчук. 🙂 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*