Home » Здравословно хранене » Ето какво причиняват солта и захарта на тялото ни!

Ето какво причиняват солта и захарта на тялото ни!

Прекаляването със соленото и сладкото е вредно не само за вътрешните органи, но и за кожата. Нездравословното хранене може да ни накара да изглеждаме много по-стари, отколкото всъщност сме.

Кожата е най-големият орган в тялото и се влияе от всичко, което поглъщаме. Някои храни я правят по-гладка и красива, но има и такива, които силно й вредят. С възрастта тя се изсушава, изтънява и губи своята еластичност – процес, който може да се ускори заради начина ни на живот. Силно влияние оказва и околната среда. Фактори като смога и прекомерното излагане на слънчева светлина са много вредни за кожата. Още по-опасно е пушенето, което също може да ни състари с години.

Според дерматолога Джесика By, автор на книгата „Нахрани лицето си“, богатата на захар диета активира ензими, които унищожават необходимия за здравата кожа колаген и оставя повредени молекули. Когато произвеждащите колаген клетки в кожата се срещнат с тези молекули те се объркват и спират да произвеждат. В резултат на това започва процес, наречен гликация, който уврежда кожата. Ефектите от този процес започват да си личат около 35-ата година от живота на човека и се увеличават след това, обясняват от „Британското списание по дерматология“.

Наситените мазнини също могат да ни накарат да изглеждаме по-стари. Такива мазнини се съдържат най-вече в животински продукти – в месото, млякото и сиренето. Прекомерната консумация на мазна храна може да доведе до сбръчкване на кожата. Според изследване на „Журнала на американския колеж по хранене“ хора, които ядат повече масло, често имат и повече бръчки. Причината е, че наситените мазнини също могат да влияят върху колагена. Пържено Вредно е въздействието и на пържената и силно препечената храна. В по-изгорелите части от печеното месо може да има вещества, които стимулират възпаленията, а те от своя страна унищожават колагена в кожата. Затова е препоръчително да не ядем прегоряло месо. Всички други методи на термична обработка, които включват прекалено висока температура, също не са препоръчителни. Вместо това би било по-здравословно да варим храната, да я приготвяме на пара или да я задушаваме.

Здравият черен дроб означава и здрава кожа. Затова, ако не искаме да изглеждаме години по-стари, отколкото сме, е по-добре да пазим този изключително важен орган в нашето тяло и да не го натоварваме с вредни за нещо вещества.

Когато черният дроб функционира добре, токсините, които биха повредили кожата ви по естествен път напускат тялото ви“, обяснява друг специалист.

Ако обаче токсините започнат да се натрупват в черния дроб и не се разграждат правилно, кожата може да пострада от множество проблеми, включително и акне и бръчки. Затова и пиенето на алкохол може да се окаже вредно не само за черния дроб, но и за външния ни вид. Наред с това спиртните напитки дехидратират организма и пречат на съня – нещо, което също се свързва с бързото остаряване. Нередовният сън води до бръчки, неравна пигментация и намалена еластичност на кожата.

Киселинност

Бялото вино пък влияе не само на кожата, а и на зъбите. Киселината в него уврежда емайла и прави зъбите по-уязвими от петна. Когато миете пострадали от киселина зъби с четка, можете и допълнително да увредите емайла им, пише в. "Телеграф". 

„Трябва да дадете на зъбите време отново да натрупат минерали, след като са били потопени в киселинно питие“, обяснява д-р Моурийн Макандрю – професор от Колежа по стоматология на Нюйоркския университет. Тя препоръчва да не мием зъбите си поне час след като сме пили бяло вино.

Сред най-големите врагове на кожата пък е солта. В западната диета тя се консумира в прекалено големи количества. Много консервирани храни съдържат огромни количества сол. Натрият в нея обаче може да ви накара да задържате вода в организма си, а това влияе и върху външния ни вид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*