Home » Здравословно хранене » Кога кафето е полезно за здравето и кога – вредно?

Кога кафето е полезно за здравето и кога – вредно?

Доста са противоречиви изследванията за въздействието на кафето върху нас. Макар да има твърдения за негативния му ефект, почитателите му не намаляват. Затова нека видим как всъщност черната напитка се отразява на организма ни.

ПЛЮСОВЕ

Ароматерапия

Миризмата на кафе сутрин подобрява самочувствието, дава ни бодрост, активира имунната система, стимулира работата на мозъка, подобрява психоемоционалния фон и общото самочувствие. И ако по медицински показания кафето не е препоръчително, можете да минете на кафеена ароматерапия. Парфюмът с аромат на кафе, ароматизираните свещи и масла отдавна се ползват с голям успех.

Хормонът на щастието

Кафето стимулира работата на нервната ситема и подпомага отделянето на ендорфини в кръвта. Кофеинът активира изработването на невропептиди, като подобрява нашето самочувствие и настроение. Хората, които пият кафе, много по-рядко страдат от депресия. Но злоупотребата – повече от 4 чаши на ден, води до зависимост и може да предизвика безсъние и раздразнителност, пише сп. "Здравен журнал". Оптималната доза е не повече от 2 чашки на денонощие.

За по-бърза мисъл

Когато трябва да вземете бързо решение, кафето помага – то стимулира участъците от мозъка, които отговарят за вниманието и краткосрочната памет. Продуктивността на мозъчната дейност нараства с почти 10%. Учените са доказали, че кафето помага да се съхрани бистротата на ума, тъй като кофеинът понижава два пъти нивото на бета-амилоида, като така рискът от развиване на болестта на Алцхаймер намалява значително.

За профилактика

Кафето е подходящо профилактично средство на много заболявания – например диабет тип 2. Някои вещества в кафето повишават чувствителността на организма към инсулина, като така глюкозата лесно прониква в клетките и не се задържа в кръвта. Скорошни проучвания на учени от Харвардския университет показват, че кафето възпрепятства развитието на рак на матката при жените и рак на пикочния мехур при мъжете. При изпиването на 2-3 чашки кафе дневно рискът от тези заболявания при жените намалява с 25%, а при мъжете – с 60%.

За младост и красота

Кафето е богато на антиоксиданти. За много хора именно ароматната напитка се явява източник номер 1 на антиоксиданти в порциона. Тези вещества неутрализират свободните радикали, като така предотвратяват преждевременното стареене на клетките – защитават ги от вредното въздействие на околната среда и подобряват състоянието на кожата и косата.

МИНУСИ

Силно сърцебиене

ко страдате от сърдечносъдови заболявания или сте предразположени към тях, а също и при хипертония не е лошо да се замислите за ограничаване или пълно отказване от кафето. Кофеинът повишава сърцебиенето, като при това пулсът се учестява, може да се качи кръвното налягане, а това е допълнително натоварване за сърцето и кръвоносните съдове. Има риск и за хората, които по принцип пият твърде много кафе. При повече от 4 чашки на ден нараства опасността от сърдечносъдови заболявания.

Удар в коремната област

Според статистиките, всеки пети човек изпитва дискомфорт в стомаха или има киселини след пиене на кафе. Учени от Виенския и Мюнхенския университет стигнали до заключение, че заради съчетаването на няколко вещества, кафето дразни стените на стомаха и увеличава изработването на солна киселина. Някои производители обработват специално зърната, за да намалят съдържанието на тези елементи, но така се губят и полезни свойства. При всички положения не се препоръчва да се пие кафе на гладно, защото така може да се увреди стомашната лигавица и да се предизвика появата на язви. А при гастрит и диагностицирани язви кафето е абсолютно противопоказно.

Главоболие

Учените вече са изяснили, че причина за главоболие могат да бъдат и много хранителни продукти. И в този списък далеч не на последно място е кафето. Независимо от това, че много болкоуспокояващи съдържат кофеин, прекомерната употреба на кафе може да провокира мигрена, да доведе до спазми на кръвоносните съдове. Този ефект може да настъпи поради зависимост от напитката и неизпитата навреме чаша кафе. Ако рязко откажете кафето, може да се получи силно (дори няколкодневно) главоболие.

Отровено от корен

Често при отглеждането на кафето се ползват пестициди и химикали, а при обработката също се ползват вещества, някои от които не са съвсем безопасни. Ако кафето се препече, съдържа канцерогенния бензопирен. Понякога производителите на разтворимо кафе добавят в него концентрати и не безопасни заместители. Затова е най-добре да спрете избора си на натурално, прясно смляно кафе. Ако на опаковката има надпис organic, това означава, че кафето е отгледано по всички изисквания за безопасност за човешкия организъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*