Home » Здравословно хранене » Научете любопитни факти за различните видове кафява захар

Научете любопитни факти за различните видове кафява захар

Тя е ароматна (с нюанс на карамел), естествено оцветена и със запазен натурален вкус. В обработката й не се използват драстичните химични оцветители и елементи, поради което съдържа ценни за човешкия организъм минерали и захари. Обработката и транспортирането й са по-скъпи – това обяснява нейните положителни качества, а съответно и по-високата й цена. Кафявата захар се разделя на два вида – тъмна и светла, като различието в цвета се дължи на количеството меласа в съдържанието. Например, светлата съдържа 2.25% пепел, 86% захароза (възможно най-минимален) и 4.50% водно съдържание, а тъмната съдържа – 86% захароза (възможно най-минимален), 3.25% пепел (максимален) и възможно най-максимален процент водно съдържание от 4.50%.
 
Кафявата захар представлява нерафинираната цвеклова и тръстикова захар, както и такава с допълнително подхранване на меласа. Според максимата на здравословното хранене тази захар, обогатена с меласа, е с по-малък процент ценни хранителни вещества в съдържанието си, за разлика от кафявата нерафинирана.
 
Нерафинираната или суровата, както още я наричат, се получава в процес на първата кристализация на цвеклото или тръстиката. Тук е моментът да споменем, че някои видове се различават по вкусови качества, цвят, влажност, големина на кристалите и различните характеристики. Някои популярни видове кафява захар имат наименования, превърнали се в така наречените търговски марки: Демерара, Турбинадо и Мусковадо.
 
1. Мусковадото е най-тъмната. Тя е по-лепкава и има по-специфичен вкус, поради тръстиковия сироп, който е запазен по време на обработката й. Мусковадо се получава чрез дехидратиране на сока от тръстиката, който не се отделя при обработката. Произвежда се на Филипините и Барбадос.
2. Демерара – светлокафява захар със златисти, едри кристали. За получаването й се прилага методът на смилане на тръстиката, като сокът й се сгъстява, именно така се получава наситен тръстиков сироп, който не се подлага на повторно рафиниране. Произвежда се в Южна Америка, Гвиана и о. Мавриций.
3. Турбинадо – с премахнати и минимални количества на меласа, със златист цвят, а част от водното съдържание се изпарява при обработката на нарязаната захарна тръстика, поради което се постига частична кристализация на продукта. Смята се за алтернативен вариант на бялата и се произвежда се на Хаваи.
 
Съществуват още много разновидности на захарта, като всяка от тях е характерна за определения регион, в който се произвежда. Тя е широко разпространена, поради своята нискокалоричност и съдържание на полезни за човешкия организъм минерали, витамини и елементи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*