Home » Здравословно хранене » Каква е разликата между бялата и кафявата захар?

Каква е разликата между бялата и кафявата захар?

През последните години все повече хора предпочитат да консумират кафявата захар. Изниква въпрос, какво представлява кафявата захар – модерна тенденция или здравословен продукт?

Ако в недалечно минало хората са смятали бялата захар за най-чистата и сладка захар, то днес тя е изместена от кафявите сладки кристали. Предвид факта, че преди години кафявата захар се е смятала за нечист продукт, който основно се е използвал в производството на популярната алкохолна напитка ром, то днес тя е на първо място по консумиране в сравнение с бялата захар.

Оказва се, че кафявата захар е много добре позната на хората още от древни времена. Счита се, че колкото по-тъмна e тя, толкова по-наситена е с органични смеси от сока на сладодайното растение. Още в древността се смятало, че колкото по-бяла и рафинирана е захарта, толкова по-пречистена е тя от органични примеси, а следователно е по-вредна за човешкия организъм. 

За разлика от бялата захар обаче, кафявата захар е най-близка до природата, тъй като съдържа много ценни естествени и натурални микроелементи. Като се вземе предвид начинът по който се добиват двата вида захар, веднага се откриват разликите в двата продукта. 
Например, бялата захар се рафинира по специална технология, която по съдържание я прави много близка до чистата захароза. Рафинираната бяла захар съдържа близо 99% чиста захароза, докато при кафявата захар процентът е 92%.

Тук е моментът да споменем, че при рафиниране на бялата захар, се отстраняват всички натурални съставки, докато не остане единствено и само захарта. Всичките минерали, витамини, белтъчини, ензими, мазнини и други хранителни вещества се отстраняват при обработката на продукта. Обработва се посредством нагряване, химически и механични обработки. 

За разлика от кафявата захар, в бялата захар липсват елементи и хранителни вещества, като магнезий, калий, калций, желязо, сулфати, фосфати, манган, а също витамините А, В и С. Докато при обработка на кафявата захар се запазват всичките тези вещества, а също ароматите, минералите и вкусът. 

Кафявата захар е по-нискокалорична от 7% до 10%, а в съдържанието й се запазват полезните вещества: фосфор, калций, магнезий, калий, натрий, желязо и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*