Home » Здравословно хранене » Вижте 10-те режима на хранене за прекрасно здраве според изтока

Вижте 10-те режима на хранене за прекрасно здраве според изтока

Има десет режима на хранене, които дават възможност да се сдобиете с добро здраве. Винаги можете да изберете един от тези режими, чието спазване ще ви позволи да укрепите организма си и да се почувствате щастливи.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ДЪВЧЕ

Всяка хапка трябва да се предъвква поне 50 пъти. Още по-добри резултати от използването на здравословното хранене ще имате, ако сдъвквате храната си 100 или 150 пъти.
Добрата храна има едно забележително свойство: при по-дълго дъвчене става по-вкусна, за разлика от храната, която не е полезна. Опитайте се да дъвчете по-продължително време например телешката пържола. Много бързо ще усетите, че тя е безвкусна. Така вие не само ще получите удоволствие от хубавата храна, но и ще определите доколко полезни за организма ви са едни или други иродукти.

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕЧНОСТИТЕ

Много по-трудно е да пиете по-малко, отколкото да ядете по-малко. В крайна сметка тялото ни се състои от 90% вода, а тя е незаменима за съществуването на организма ни. Но ако следвате макробиотичната диета, трябва да се задоволите с водата, която се намира в храната ви. В това няма нищо чудно. Вареният ориз съдържа 60-70% вода, а зеленчуците – 80-90%. Няма никаква необходимост да вкарвате в организма си допълнително количество течности. Освен това повече­то напитки са ин. След постигането на макробиотичен резултат, жените уринират 2 пъти на ден, а мъжете – три пъти дневно.

Режими на здравословно хранене (процентно съдържание на ингредиентите в продуктите, консумирани за едно денонощие)

Таблица за здравословно хранене

Разбира се, може да станете вегетарианци и да замените месото със зеленчуци и бобови култури, но може да постигнете добро самочувствие, като се възползвате от най-простия режим № 7. Още повече, че зърнените храни са най-здравословната и лесна за усвояване от организма храна. Когато изпълнявате този режим, спазвайте в продължение на десет дни следните препоръки:

1.    Не употребявайте продукти и напитки, които са обработени по промишлен начин (например рафинирана захар, консерви, консервирани напитки, продукти с химически оцветители, неоплодени яйца).
2.    Гответе храната си с растително масло или с вода. Използвайте нерафинирана, най-добре морска сол. Най-добре е съдовете, в които готвите, да са глинени или от огнеупорно стъкло.
3.    Когато започнете да разбирате по-добре принципите на взаимодействие между ин и ян, а физическото ви състояние и настроението ви се подобрят, можете да опитате и другите режими. Но не трябва да форсирате събитията. Можете без никакви вредни последствия да изпълнявате всички режими, с изключение на режим № За. Контролирайте състоянието на здраветоси по познатия ви тест от 7 точки. Ако не се почувствате по-добре, отново се върнете за седмица или две към режим № 7.
4.     Не употребявайте зеленчуци и плодове, отгледани с помощта на химически торове.
5.     Предпочитайте продуктите, които са произведени близо до вашето местоживеене.
6.     Не яжте зеленчуци, на които още им е рано да узреят в района, където живеете.
7.     Ако е възможно, не яжте зеленчуци, които са много ин (картофи, домати, патладжани).
8.     Избягвайте употребата на подправки и химически подобрители. Изключение може да бъде само естествената сол, макробиотичните сосове и мисо.
9.     Не пийте чай, в който има изкуствени оцветители. Пийте само натурален китайски или японски чай. Забравете кафето.
10. Помнете, че почти всички продукти от животински произход (масло, кашкавал, мляко, птица, свинско месо, говеждо месо) се обработват с химически вещества. Само продуктите на дивата природа са без химически добавки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*