Какво трябва да знаем, когато готвим гъби?

Има хиляди видове гъби. Много от дивите са отровни, дори смъртоносни, така че ако не сте специалист, най-добре е да си ги купите директно от супермаркета или от специализираните хранителни магазини.

Какво трябва да знаем за гъбите?

Кога им е сезонът?

С изключение на екзотичните гъби, всички останали на пазара са отгледани във ферми и се срещат през цялата година.

Как да избирате?

Подбирайте гъби с гладка, суха повърхност и стъбла и без дефекти. Купувайте само толкова гъби, колкото ще използвате в рамките на ден-два.

Съхранение в кухнята

Дръжте гъбите в хартиена торбичка или ги сложете между пластове домакинска хартия в хладилника за не повече от 2 дни.

Готвене

Почистете гъбите непосредствено преди да ги използвате с влажна домакинска хартия или с мека четка за зеленчуци, с която да премахнете мръсотията. Друг вариант е да ги сложите в тенджера с малко вода и да ги поръсите с брашно. Като обтриете всяка една с получената каша и я измиете под течаща вода, ще се изчистят перфектно. Ако ги прибавяте направо в супа или сос, можете само да ги измиете под течаща студена вода. Най-добрият начин за приготвяне на гъби е чрез задушаване в зехтин. Добавете накълцан лук и подправете със соев сос, магданоз, мащерка и/или балсамов оцет. Използвайте ги за плънка на омлети, за добавка към меса или като гарнитура.

Видове гъби:

Обикновените печурки са бели или светло-кремави на цвят, с кръгли шапки и много лек аромат.

Еоки са уникални измежду ядивните гъби със своята хрупкавост и е най-добре да се консумират сурови. Кремавите еноки имат дълги тънки пънчета с малки шапки.

Кладницата е кремаво-бяла до сива гъба с много деликатна структура. Тя действително има вкус на стрида, който се усилва при готвене.

Гъбите портобело са с различна големина, от средна до свръхголяма, и имат наситен вкус.

Шийтаке, често присъстващи в азиатската кухня, са със силен аромат и месеста структура. Обикновено жилавите пънчета се премахват.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*