Home » Диети » 8-те най-големи грешки при спазване на диетa

8-те най-големи грешки при спазване на диетa

Рекламите всекидневно ни засипват с нови диетични продукти, нови съвети за стопяване на мазнините. Доста от тях обаче не стават за нищо и всъщност са клопки, които пречат на успешното отслабване.

Първа клопка – закуската

Дълго време се знаеше – ако закусиш обилно, през деня няма да изпитваш глад. Безброй диети се градят на този принцип. Сега обаче ново изследване доказва – ако се откажеш от закуската, пак няма да огладнееш. Напротив! Защото ако закуската е обилна, организмът превключва храносмилането на високи обороти. Резултатът – голям глад. Затова се препоръчва не да преяждате на закуска, а да внимавате какво ядете. Най-добре да хапнете пълнозърнесто хлебче с извара или с пуешко филе. В края на краищата е важно колко калории приемате, а не кога.

Втора клопка – зеленчуците

Също често срещан съвет – за отслабване да ядем повече зеленчуци и салати, а да избягваме месо и млечни продукти. Това е следващата клопка. Наистина, зеленчуковите ястия са бедни на калории, но след два часа огладняваме. Продуктите с повече белтъчини засищат за четири часа. Освен това белтъчините изграждат мускулите. А колкото повече мускули има човек, толкова повече калории изразходва автоматично. Затова спокойно можем да ядем месо и млечни продукти като извара, прясно сирене и кисело мляко. Нека обаче да са нискокалорични.

Трета клопка – една ябълка на ден…

Всеки знае старата поговорка, но това не е вярно. Въпреки че е любим плод на повечето диети, една ябълка на ден не държи лекаря далеч. Сладките сортове причиняват рязко покачване на кръвната захар и нивото на инсулина и след това бързо спадане. Резултатът е силен глад, който ни накара да ядем всичко, което ни попадне. Това няма да се случи, ако вместо ябълка, хапнете богато на белтъчини кисело мляко. То също не е много калорично, но няма негативен ефект върху нивото на кръвната захар.

Четвърта клопка – разочарованието

Всеки го е изпитвал. В началото килограмите се топят, но след време кантарът вече не мърда. Това е нормално. Тялото се е настроило към намаленото количество калории и сега се опитва да пести енергия. Можете да приложите някои трикове – плуване, колело, тичане. При това правите мускули, от което може малко да наддадете, защото мускулите са по-тежки от мазнините. В такъв период не обръщайте внимание на кантара, а следете обиколката на талията. Така ще видите успеха.

Пета клопка – малки порции

Отдавна слушаме, че пет хранения на ден с малки количества са по-добри от три по-големи. Това днес се смята за грешка. Първо, на тялото му е необходимо време за смилане на храната. Освен това можем да се подлъжем по тлъсти хапки като салам или сирене. А и от малките порции сме вечно гладни. Хранете се три пъти на ден. В паузите нивото на инсулина спада и тялото се храни от собствените запаси, т.е. стопява неприятните мастни депа, пише сп. "Здравен журнал".

Шеста клопка – липсата на сън

Казват, че отслабваме, докато спим – нали не го вярвате? Хората, които спят по-дълго, отслабват също толкова, колкото и тези с по-малко сън. При недоспиване обаче намалява мускулната маса, докато при достатъчно сън намаляват мазнините. Затова трябва да спите достатъчно – седем до осем часа, по-малко само като изключение.

Седма клопка – супите

Една супа като предястие и след това само половината порция от второто. Не е зле, но не става. Течностите наистина пълнят корема, но засищат само за кратко. Калориите обаче са вече заети от червата. По-добре една салата за предястие, защото стомахът ще е по-дълго време зает със зеленчуците. Ако ще е супа, поне да има фиде или картофи, за да засищат по-дълго.

Осма клопка – питиета

При хранене броите всяка хапка хляб, но забравяте за напитките. От тях обаче също може да наддавате. 1 чаша портокалов сок (200 мл) има 120 калории, 1 чаша кола – 86. При това ни най-малко не засищат. Затова при диета се откажете от лимонади и плодови сокове и пийте вода и чай. Леките напитки без захар, а с подсладител също не са добър избор, те имитират приток на енергия и нивото на инсулина се покачва. Така скоро пак огладнявате. Може да сложите във водата малко лимонов сок или мента за вкус, малко джинджифил, който активира изгарянето на мазнини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*