Home » Дарове от природата » Ето кои плодове и зеленчуци унищожават раковите клетки!

Ето кои плодове и зеленчуци унищожават раковите клетки!

Хапването на плодове и зеленчуци с най-различни цветове ни зарежда с полезни вещества и увеличава естествените защитни сили на организма.

Те обикновено съдържат малко мазнини и холестерол и ни осигуряват комплекс от въглехидрати, фибри и хранителни вещества. Повечето от тях са с ниско съдържание на калории. Освен това в тях има естествена захар, а не рафинирана, която може да доведе до резки колебания в нивата на кръвната захар. Различните им цветове издават различни техни хранителни качества. Хубаво е да знаем какво предоставят на организма всички цветове, с които са обагрени даровете на природата.

Червено

Червени плодове и зеленчуци като малини, домати, гуава, диня, червено зеле, фасул, череши, ягоди и цвекло са богати на ликопен и антоцианини, които са вид антиоксиданти според Министерството на земеделието на САЩ. Средно сурови домати осигуряват 3,2 микрограма на ликопен, който помага на организма да произвежда витамин А. Специалистите по хранене препоръчват да получаваме от 2 до 30 милиграма ликопен на ден.

Повечето оранжеви и жълти плодове и зеленчуци са супер богати на бетакаротин, който тялото преобразува във витамин А. Той подобрява не само зрението и нощното виждане, но също така помага на кожата, зъбите и косите да станат по-красиви. Те също така съдържат фолиева киселина, която е много важна за развитието на бебето в утробата.

Зелените зеленчуци са полезни за очите, костите и зъбите. Тяхното съдържание на витамин К помага на кръвта да се съсирва правилно. Суров спанак, който се побира в две чаши, осигурява дори повече от необходимото количество витамин К на ден. От зелената група са богати на витамини С и Е, които могат значително да намалят риска от хронични заболявания. Зелените плодове осигуряват лутеин и фитонутриенти, които могат да ви предпазят от загуба на зрението поради очни заболявания като дегенерация на макулата според North Dakota State University.

Рак

Плодовете и зеленчуците, които са в син и лилав цвят, съдържат голямо количество антоцианини, които са натурални растителни пигменти с мощни антиоксидантни свойства. Те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Лилавата група съдържа флавоноиди и елагова киселина, съединения, които могат да унищожат раковите клетки, показват проучвания на Американския институт за изследване на рака. Антоцианините и елаговата киселина в боровинките могат да се бият с раковите клетки в белите дробове, стомаха, гърдите и панкреаса. Те също така показват противовъзпалителни свойства, които могат да попречат на развитието на рак на хранопровода и дебелото черво.

Бели плодове и зеленчуци, сред които са ябълки, круши, банани, карфиол и краставици, са с високо съдържание на диетични фибри, които предпазват от висок холестерол. Те са истинска съкровищница на флавоноиди, който е в изобилие в ябълките и крушите. От холандски учени е доказано, че намаляват риска от инсулт. След десетгодишно проучване на диета, те установили, че хората с по-висок прием на бели плодове и зеленчуци имат 52% по-нисък риск от инсулт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*