Home » Дарове от природата » Какво трябва да знаем, когато готвим гъби?

Какво трябва да знаем, когато готвим гъби?

Има хиляди видове гъби. Много от дивите са отровни, дори смъртоносни, така че ако не сте специалист, най-добре е да си ги купите директно от супермаркета или от специализираните хранителни магазини.

Какво трябва да знаем за гъбите?

Кога им е сезонът?

С изключение на екзотичните гъби, всички останали на пазара са отгледани във ферми и се срещат през цялата година.

Как да избирате?

Подбирайте гъби с гладка, суха повърхност и стъбла и без дефекти. Купувайте само толкова гъби, колкото ще използвате в рамките на ден-два.

Съхранение в кухнята

Дръжте гъбите в хартиена торбичка или ги сложете между пластове домакинска хартия в хладилника за не повече от 2 дни.

Готвене

Почистете гъбите непосредствено преди да ги използвате с влажна домакинска хартия или с мека четка за зеленчуци, с която да премахнете мръсотията. Друг вариант е да ги сложите в тенджера с малко вода и да ги поръсите с брашно. Като обтриете всяка една с получената каша и я измиете под течаща вода, ще се изчистят перфектно. Ако ги прибавяте направо в супа или сос, можете само да ги измиете под течаща студена вода. Най-добрият начин за приготвяне на гъби е чрез задушаване в зехтин. Добавете накълцан лук и подправете със соев сос, магданоз, мащерка и/или балсамов оцет. Използвайте ги за плънка на омлети, за добавка към меса или като гарнитура.

Видове гъби:

Обикновените печурки са бели или светло-кремави на цвят, с кръгли шапки и много лек аромат.

Еоки са уникални измежду ядивните гъби със своята хрупкавост и е най-добре да се консумират сурови. Кремавите еноки имат дълги тънки пънчета с малки шапки.

Кладницата е кремаво-бяла до сива гъба с много деликатна структура. Тя действително има вкус на стрида, който се усилва при готвене.

Гъбите портобело са с различна големина, от средна до свръхголяма, и имат наситен вкус.

Шийтаке, често присъстващи в азиатската кухня, са със силен аромат и месеста структура. Обикновено жилавите пънчета се премахват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*