Home » Здравословно хранене » Вижте кои са 6-те супер храни на есента!

Вижте кои са 6-те супер храни на есента!

Те помагат срещу простудни заболявания, регулират дейността на червата, в състояние са дори да понижат високото кръвно налягане. Ето кои плодове и зеленчуци са ви необходими, за да повишите имунитета си и да се предпазите от някои заболявания и неразположения.

КЕСТЕНИ за закуска

Богати са на скорбяла – почти колкото макаронените изделия, хляба, ориза и тестените продукти. Разликата е, че кестените нямат глутен и са много по-леки за обработване от организма. В същото време имат идентични хранителни стойности и бързо засищат. Именно това ги прави добри за закуска.

КАК СЕ ИЗБИРА

Огледайте ги добре. Не бива да са напукани, обвивката трябва да е цяла. Също така е добре да бъдат лъскави и с хубав, наситен цвят. Тези, които имат зелено тук-там означава, че не са добре узрели, а твърде тъмните пък са стари.

ТИКВА срещу диабет

Символът на есента – тиквата, има сладък вкус. Но това не бива да ви плаши, пише сп. "Здравен журнал". Тя не е опасна и не повишава кръвната захар. Италиански проучвания показват, че тиквата има добри превантивни качества и намалява риска от развитието на диабет, а така също облекчава състоянието при вече доказан диабет. За препоръчване е да се купува по-малка, за да се изяжда наведнъж, тъй като след разрязване тя бързо губи полезните си хранителни вещества под въздействието на въздуха и светлината.

КАК СЕ ИЗБИРА

Почукайте с ръка по тикватата. Ако звукът е глух, дръжката е мека, но все още се държи здраво за тиквата, значи качеството е добро.

ЦЕЛИНА за пречистване

Независимо как я предпочитате – сурова, задушена, сварена или на скара, целината трябва да присъства в менюто ви през есента. Причините са основно две: тя пречиства организма и освен това повишава имунитета. Целината е от силно диуретичните зеленчуци, тъй като е богата на калий и вода. Освен това има много влакнини, които пък стимулират чревните функции и така прочистват организма.

КАК СЕ ИЗБИРА

По-малките глави тежат около половин килограм и са за предпочитане, тъй като са пo-крехки и хрупкави. Съхраняват се в хладилник в хартиена кесия до 10 дни.

РАЙСКИ ЯБЪЛКИ за регулиране на стомашната дейност

Ако ги хапвате сутрин, на гладно, няма да имате оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт. Райските ябълки регулират дейността на червата леко и безпроблемно. Така помагат и на тези, които искат да влязат във форма, тъй като благоприятстват диетата. Редовният стомах освен това повишава имунитета, тъй като пречи на храната да се задържа в тялото и да гние.

КАК СЕ ИЗБИРА

Ако ще консумирате ябълките веднага, изберете меки. Но трябва наистина да ги хапнете бързо, тъй като райската ябълка не издържа и бързо се разваля. Ако ще ги ядете след 2-3 дни, по-добре купете по-твърди и несъвсем узрели плодове. Кожицата на райската ябълка трябва да е тънка, прозрачна и без нацепвания, пулпата да е мека на пипане.

НАРЪТ като естествен антиоксидант

Характерният му цвят идва от високото съдържание на танини. Той е богат на естествени антиоксиданти, които повишават имунитета и разхубавяват. От октомври до декември е неговият период, така че се възползвайте от качествата му.

КАК СЕ ИЗБИРА

Претеглете плода на ръка. Не трябва да е много лек, тъй като това означава, че от него ще излезе малко сок. Цветът му трябва да е блестящ, което е знак за по-високо съдържание на антиоксиданти.

ЦВЕКЛО за контрол на високото кръвно

То е изключително полезно за тези, които страдат от хипертония. Цвеклото регулира по естествен начин високото кръвно налягане, като действа съдоразширяващо и така го понижава.

КАК СЕ ИЗБИРА

Хубавото цвекло все още няма петна. Когато го купувате, се уверете, че е твърдо, гладко и ярко червено. Не трябва да бъде много голямо, в противен случай има по-малко сок и не е добро за ядене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*