Home » Здравословно хранене » Защо да изберем билков оцет за нашата трапеза?

Защо да изберем билков оцет за нашата трапеза?

Билковият оцет е една чудесна подправка за салатени сосове, но това не е единственото му приложение. Той има здравословно въздействие върху човешкия организъм и допринася за повишаване производството на стомашна киселина. Една супена лъжица оцет към яденето, в салатата или във водата за пиене помага за оползотворяването на желязото и калция, както и за разграждането на белтъците. Голяма част от оцетите представляват идеално средство за разтриване, а също и за поддържане хигиената на тялото. Освен това те са стар и изпитан лек при разнообразни проблеми, например при типични оплаквания по време на пътуване.

Висококачественият оцет се приготвя не само от мъст и плодови сокове, но също така и от мед, суроватка или вина – общо взето няма никакви ограничения за вашето въображение, в Азия например се прави оцет от ориз или оризово вино. Готовият билков оцет, който се продава в магазина, е получен чрез добавяне на изкуствено произведени билкови есенции и аромати или растителни екстракти към обикновен оцет.

Когато приготвяте домашен билков оцет, може да се ръководите от личните си предпочитания. Ароматът и действието на активните вещества на билките се засилват в оцета. Изключително подходящи за производство на оцет са всички растителни подправки, като не е задължително да са пресни – спокойно може да ползвате и изсушени. Лукът, чесънът, черният пипер и горчицата осигуряват по-фин вкус и с тях може да получите интересни вариации. Може да използвате както комбинации от различни билки, така и само едно растение.

Всъщност методът е съвсем прост: изберете качествен оцет от контролирано биологично или собствено производство, добавете в него билки и лечебни растения и го оставете да престои от няколко седмици до няколко месеца. По този начин полезните вещества от плодовете, подправките, чесъна и лука се извличат и преминават в оцета, като същевременно и вкусът му става много по-богат и ароматен. Той възбужда апетита и стимулира обмяната на веществата. Налят в декоративно шише, може да бъде украса за вашата трапеза, както и чудесен подарък. Имайте предвид, че трябва да обърнете специално внимание на оцета, който ще ползвате за основа. Традиционният оцет в наши дни се получава по синтетичен път от изходния материал ацеталдехид, който е продукт на петролната промишленост. От него се произвежда високопроцентна оцетна киселина, която впоследствие се разрежда до получаване на трапезен оцет или оцет за консервиране. Другият начин за производство на оцет е чрез преработка на житни растения или захар – така се получава като страничен продукт оцет на зърнена основа, който също не се препоръчва за приготвяне на билков оцет.

Виненият оцет, както личи от името му, се произвежда от вино. Ако продуктът е на някоя сериозна търговска марка, в повечето случаи може да се очаква добро качество. Същото важи и за т.нар. чист винен оцет, който се получава от етилов алкохол. В този случай трябва да се доверите на производителя. Не случайно някои оцети струват около 2000 евро за литър.

От почти всички видове плодове може да се приготви оцет, но все пак най-популярен е ябълковият. За винения оцет се приема, че има благоприятно влияние върху психиката, докато ябълковият действа по-скоро върху обмяната на веществата в организма. Идеалният ябълков оцет се приготвя винаги от целите плодове, а не само от корите и сърцевината им (каквато е понякога практиката в наши дни).

Съхранение

Съхранявайте оцета на тъмно място, а след като отворите шишето – в хладилник.

Овкусяване

Преди да завършите приготвянето на което и да е ястие с домати (супа, доматен сос, месо), зеленчукова супа или варени зеленчуци, добавете 1-2 супени лъжици билков оцет и оставете да кипне още веднъж – това подчертава и подобрява вкуса на ястието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*