Home » Здравословно хранене » Знаете ли каква е историята на пуканките?

Знаете ли каква е историята на пуканките?

През 1492 г. Христофор Колумб забелязал, че жителите на Западните Индии носели корсажи от пуканки и украсявали главите си при официални церемонии с опукана царевица. Неговите моряци си купували пуканки от местното население. Кортес описал първата си среща с пуканките през 1519 г., когато осъществил контакт с ацтеките в Мексико.

Пуканките стоели гордо като украса върху главите на местните жители по време на различни ритуали, нанизите с тях украсявали статуите на индианските богове, а младите ацтекски жени танцували с гирлянди от пуканки около главите си. Пукането на царевица в действителност може да е първата употреба на дивото растение в Новия свят. Малки опукани кочани на над 5600 години са открити в пещера в Ню Мексико през 1948 г.

Царевицата виреела добре в Северна и Южна Америка. Колонизаторите обичали пуканките и ги поднасяли на закуска със захар и сметана дълго преди да се изобрети ризонът. В края на XIX век количките за пуканки, работещи на пара или с газ, следвали тълпите по паркове, панаири, карнавали и изложения, за да им продават от лакомството.

По време на Втората световна война, когато захарта се разпределяла с купони и сладките изделия били дефицитни, пуканките се наложили като популярна закуска. Пери Спенсър, изобретател на микровълновата печка, започнал да експериментира с пуканки през 1945 г.

Пуканките, приготвени в микровълнова фурна, днес са бизнес, който възлиза годишно на 250 милиарда долара.

Опуканата без масло царевица все още се счита за много полезна – макар и не така актуална вече – закуска, богата на влакнини, но не и пълна с излишни калории.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*