Home » Здравословно хранене » Кои риби съдържат токсини и трябва да се избягват?

Кои риби съдържат токсини и трябва да се избягват?

Възхвалявана дълги години като идеалната здравословна храна, днес се твърди, че рибата съдържа тежки метали и други токсични вещества.

Каква е истината?

Световната морска екосистема е чувствителна към замърсяването, причинено от човека. Научните изследвания сочат, че свръхрезистентните молекули, използвани в химическата индустрия, от замърсените води преминават в рибата. По същия начин живакът, произлизащ от вулканичната дейност, както и от различни индустриални производства, се озовава чрез рибата на нашата трапеза.

Всички тези токсини могат да бъдат канцерогенни и да поразяват имунитета, както и възпроизводителните способности.

Риба все пак трябва да се консумира. Тя съдържа полезни протеини, минерали, олигоемементи, витамини A, D, Е и някои от група В. Рибата доставя полиненаситени мастни киселини, необходими за здравето на сърдечносъдовата система и на мозъчната дейност. Съотношението между полезните и вредните вещества в рибата е категорично в полза на първите.

Колко често?

Препоръчва се два пъти седмично рибата да присъства в менюто ни. Най-ценни с полезните си вещества са мазните риби, богати на омега 3 – сьомга, сардина, скумрия, херинга, пъстърва. Те могат да се редуват с немазни риби. Разнообразявайте областите, от които идва рибата, за да сте сигурни, че няма да се стигне до евентуално натрупване на токсини.

Кои са най-заразените риби?

Хищните средиземноморски риби съдържат токсини от водата, но и вредни вещества от рибите, които поглъщат. Някои речни риби като змиорка, мряна, шаран са характерни с по-значително усвояване на токсини, но те не се консумират много често и не дават отражение върху здравето. Ако сте големи техни любители, ограничете консумацията до 2 пъти месечно. Добре е да избягвате риби от Балтийско море, както и от Тихия океан, където има значително количество радиоактивна вода след проблемите с атомната централа във Фукушима, пише сп. "Здравен журнал". 

За кого е най-опасно?

Жените в детеродна възраст, бременните и кърмещите, децата под 3 години, малките момичета и подрастващите са най-чувствителни към токсичните съставки в рибата и трябва да ограничат консумацията на речна риба до веднъж на два месеца. Хищните морски риби могат да присъстват в менюто им не по-често от един път седмично. Във всички случаи рибата меч и акулата са напълно неподходящи.

А консервираната риба?

Сардините и скумриите са чудесен източник на омега 3 и калций и във вид на консерви. Тези риби са по-малки по размер и съдържат по-малки количества токсични съставки. Вкусовите им качества се запазват напълно, но съдържанието на витамини в тях е по-ниско, отколкото когато са в прясно състояние.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*