Home » Дарове от природата » Тези 5 подправки са лечебни!

Тези 5 подправки са лечебни!

1. Анасон 

Анасонът има силен аромат и поради това семената му широко се използват за приготвяне на торти и сладки. Смлени, те се употребяват за овкусяване на плодове или зеле. Звездовидният анасон е подправка с подобни качества и идва от Азия.

2. Бахар

Бахарът отговаря точно на английското си наименование (в буквален превод от английски – „всички подправки“): прилича на смес от канела, индийско орехче, джинджифил и пипер и придава характерен пикантен вкус на всички ястия.

5. Босилек

Босилекът има отличителен мек ментов вкус и много често се употребява за подправяне на гъсти студени сосове със зехтин (песто) и ястия с домати. Неделима съставка е в повечето средиземноморски ястия.

4. Дафинов лист 

Дафиновият лист има остър дървесен вкус, който отлично подхожда на меса, супи и задушени ястия. Добавете изсушеното, трошливо листо в началото на готвенето, за да има време да отдели аромата си. Отстранете го, преди да поднесете ястието.

5. Джинджифил

Джинджифилът (корени) има силен вкус на лимон. В прясно състояние се обелва и настъргва с ренде, а може и да се нареже на кубчета, за да се прибави към запържени ястия или пикантни яхнии. Съхранявайте прясната подправка добре опакована във фризера. Настърган и изсушен джинджифил се използва за приготвяне на кейкове и сладки, както и в някои ястия с къри.

И 5-те изброени подправки имат лечебни качества и помагат при различни здравословни проблеми. Използването им е здравословен начин да подчертаете вкуса на храната, която приготвяте у дома. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*