Home » Дарове от природата » Кога се добавят подправките при готвене?

Кога се добавят подправките при готвене?

Добавянето на подправки – пресни или сухи, е един от най-добрите и здравословни начини за подчертаване вкуса на храната.

Пресните билки лесно можете да намерите на пазара, особено през лятото, а не е и толкова трудно да ги отглеждате вкъщи. Избирайте тези, които са със свеж вид, без увехнали листа или кафяви петна, с наситен аромат. Съхранявайте ги в хладилника увити, но не стегнато, във влажна хартиена кърпа и сложени в найлонова торбичка. Подправките остават свежи само няколко дни. Босилекът и ментата се запазват най-добре в хладилника, поставени прави в буркан с вода, покрит с хартиена кърпа и обвит с найлонов плик.

Почистете и нарежете на ситно пресните подправки и стрийте сухите непосредствено преди да ги използвате. Добавяйте ги към ястията през последните 30 минути на готвенето, в противен случай те губят от вкуса и аромата си. При студените закуски по възможност слагайте зелените подправки най-малко 1 час преди сервирането им. По този начин ароматите и вкусът им ще имат достатъчно време да проникнат добре в ястието.

От друга страна, някои подправки се продават винаги изсушени. Вие ще решите дали да ги купите смлени или сами да ги смелите за получаване на по-наситено ухание. След една година сменете бурканите, в които ги съхранявате, за да запазят отличния си вкус и аромат.

Ето какви подправки можете да използвате! Списъкът е непълен, в коментарите можете да споделите какви подправки използвате най-често. 

Дивият лук придава вкус на сладък кромид лук на салати, топли и студени сосове. Той е многогодишно растение, което се отглежда лесно. Може да се купи в прясно състояние, замразен или изсушен и замразен в някои магазини за хранителни стоки.

Едро смлени люти чушки (и семето) са всъщност стрити люти чушки. Използват се за подлютяване на различните ястия чили и яхнии.

Естрагонът, популярна френска зелена подправка, има подобен на анасона вкус, който отлично се съчетава с моркови, зелени зеленчуци, пиле, морски дарове и риби, ястия с яйца.

Индийското орехче има свеж вкус на орех, който допълва ястията със спанак, тиква и сирене, а също и пудингите.

Кайенският пипер (много лютив червен пипер), получен от смлени червени люти чушки и техните семена, придава лютив и остър вкус на сосове и яхнии.

Канелата се предлага под формата на пръчици (превъзходни за овкусяване на горещо ябълково вино) или смляна (смесена със захар за препечени филийки с канела). Употребява се за подправяне на сладки рула, пикантни сладки и пудинги. Широко се използва в мароканските и гръцките предястия и пилафи.

Карамфилът се употребява при предварителна обработка – шпиковане, на шунка преди печене или на ябълки за ябълков пунш. Използвайте го смлян за пикантни сладки или пудинги.

Кардамонът се получава от смлените семена на индийско растение от семейството на джинджифила. Основна подправка е за ястия с къри и печива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*