Home » Дарове от природата » Патладжан – истинска съкровищница на витамин В

Патладжан – истинска съкровищница на витамин В

Подобно на доматите и авокадото, патладжанът всъщност е плод, който е считан за зеленчук. Той отдавна е сред основните продукти в европейската кухня, но е и ключова съставка в рецептите от Близкия изток и Азия, които днес са масово харесвани.  Патладжанът се среща през цялата година, но е най-добър през летните месеци и есента, когато можете да го купите току-що откъснат.

Различните сортове се различават по големина, форма и цвят. Независимо дали е виолетов, бял или бледолилав, дълъг и тесен или къс и издут, търсете патладжан с твърда, лъскава, неповре-дена кора и свежо изглеждаща коронка. Няма начин, чрез който предварително да прецените дали зеленчукът, който избирате, е горчив или не, но повечето специалисти са съгласни, че това зависи от възрастта и размера. Патладжаните, които са с дължина от 7 до 15 см, са по-малко горчиви от по-едрите сортове. Презрелите зеленчуци, които се познават по меките участъци, кафявото месо и прекалено големите семки във вътрешността, също могат да са горчиви.

Как да го съхраняваме?
Опитайте се да използвате патладжана още същия ден, когато сте го купили. Ако се налага да го съхраните, го сложете на хладно място, но за предпочитане не в хладилника, където е вероятно много бързo да омекне и да стане по-горчив.

Как да подготвим патладжана за готвене?
Не е необходимо да обелите кората преди готвене, освен ако тя не е твърде дебела.

 В повечето рецепти патладжанът се пържи или задушава в мазнина и дори печените на фурна, на жарава или на скара ястия изискват значително количество олио. Ето защо е добре да осолите резените и да ги оставите да се отцедят преди готвене. Измийте солта и ги подсушете. Осоляването извлича сока от зеленчука и намалява усвояването му на мазнина. 

Когато обаче патладжанът се използва като основа за сос, като в близкоизточния специалитет баба гануш, той често се пече цял или се вари, докато месото омекне достатъчно, за да се направи на пюре, като и в двата случая мазнината се избягва. За да опечете на скара или върху жарава патладжан за гарнитура, нарежете го на колелца с дебелина 1 см. Намажете ги с олио и ги сложете с омазнената повърхност към огъня, докато покафенеят и от двете страни, като намазвате с олио и обръщате няколко пъти по време на печенето. Поръсете със сол, пипер и нарязан пресен магданоз или босилек и сервирайте.

Полезни съвети :
•    Оваляйте в галета резенчета от малък патладжан и ги опечете в гореща фурна, докато омекнат, за да получите хрупкав ордьовър, който можете да поръсите с нарязан пресен босилек или листа от риган.

•    Печенето придава на патладжана богат месест вкус. Разрежете по дължина един патладжан на две и прободете кората му. Поставете го с отрязаната част надолу в тиган скара и го печете, докато кората не започне да става на мехури и да почернява. Сложете патладжана в хартиена торбичка за няколко минути, за да се отдели кората от месото, след което я обелете. Накълцайте или направете на пюре патладжана, поръсете го с олио и подправете със сол и пипер за получаването на гарнитура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*