Home » Рецепти » Копривата – божествен дар за здравословни рецепти

Копривата – божествен дар за здравословни рецепти

Лятото дойде, а с него и някои от най-полезните растения, които се срещат по нашите географски ширини. Топлият климат, който замени студените зимни месеци, даде път на пълните с витамини растения, на които всички експерти препоръчват да обърнем сериозно внимание при своето хранене. Мнозина от нас знаят, че през този сезон имаме възможност да приготвим за семействата си изключително полезни здравословни рецепти, ухаещи на пролет и укрепващи организма ни.

Едно от тези растения, които можем да купим от пазара е копривата. Макар че повечето хора я свързват само с неприятното парене, което предизвиква по кожата, доста са и тези, които знаят за нейните полезни качества и високи хранителни стойности.
Копривата е растението, което съдържа в себе си голяма част от необходимите на човека витамини. Тя е питателна и действа прочистващо на храносмилателната система. За съжаление обаче новото поколение българи, което обърна гръб на селото и вече не е толкова близко до селското стопанство, като че ли изпитва недоверие към това толкова полезно за нас растение. Доста са онези, които смятат, че парещите листа на копривата ще ги наранят при хранене. Това обаче не е така.
Съществуват множество здравословни рецепти, основна съставка, в които е именно копривата. Сред най-познатите, разбира се, е супата. За приготвянето й са необходими стиска коприва, шепа ориз, морков, домат, мащерка и джоджен. Смесвайки всичко това по определения ред, в кухнята започва да се разнася прекрасен аромат, а в тенджерата ври едно изключително полезно ястие.
Съществуват още редица здравословни рецепти с коприва и при добро желание всеки един от нас би могъл да ги приготви с минимални усилия. Набавянето на копривата е изключително лесно. Освен по масите на пазара, тя може да се срещне и на почти всяка поляна или зелена площ.
А, ако имате време да се отбиете до най-близкото до града, в който живеете село, можете да сте сигурни, че ще откриете плантации от това растение. Така, хем ще си организирате една приятна разходка, хем ще си наберете прясна коприва, с която да осигурите на семейството си едно вкусно и полезно хранене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*