Home » Дарове от природата » Марули – полезен зеленчук или много повече?

Марули – полезен зеленчук или много повече?

Комбинираните зелени салати са винаги по-интересни, по-вкусни и по-полезни, когато в купата се съчатават форми, текстури,  цветове и аромати от няколко различни сорта марули (минимум три вида). 

Марулите от всички сортове се срещат го магазините целогодишно. Селскостопанските пазари предлагат свежи марули особено през пролетта и лятото. Независимо от сорта марулите винаги трябва да изглеждат чисти и свежи, без повяхнали листа или ръждиви петна по тях. Избягвайте прекалено големите зеленчуци с жилави външни листа и жилки.

Как да съхраним марули?

Измийте марулята и я подсушете добре. Изхвърлете всички повяхнали или обезцветени външни листа. Увийте я хлабаво в хартиени кърпи, след което я поставете в найлон. Дръжте я в чекмеджто за зеленчуци в хладилника. Марулите с тънки листа ще издържат ден-два, а тези с по твърди листа могат да бъдат съхранявани до 4 дни.
 
Какво трябва да знаем при салата с марули?

Можете да накъсате малките тънки листа на марулята с ръце. За да нарежете голяма маруля, направете купчина от листата и върху дъската за рязане. Навиите ги на плътно руло откъм дългия край и нарежете рулото напречно на ивици. Така обработена, марулята е привлекателна и красива подложка за печени морски дарове и мариновани меса.

Никога не поливайте зелената салата с дресинг, освен ако няма да я консумирате веднага.  В противен случаи тя ще подгизне и ще изгуби от свежестта си. За да се подготвите предварително и да си спестите разчистването, смесете салатния дресинг в дъното на купата за салата. Отгоре сложете зелените марули и пъхнете съда а хладилника за два часа. Объркайте салатата с дресинга непосредствено преди поднасяне. Внимавайте зеленчуците да не са залети с прекалено много салатна заливка, защото стават "подгизнали".

Дресинг за марулиКак да си направим дресинг за марули? 
Класическият винегрет се приготвя от една част оцет и три части зехтин. Разбиите ги заедно с вилица или бъркалка, за да получите еднородна смес. Винегретът може да се подправи по желание със сол и пипер, чесън, зелени подправки, горчица или маково семе. Сокът от лимон, лайм или портокал би заменил частчнно или изцяло оцета, а олиото от орехи или тъмен сусам – зехтина. Винегретът се приготвя според индивидуалните предпочитания – трябва да експериментирате, докато налучкате комбинацията, която ви харесва. В днешно време хората са склонни да използват по-малко олио от оцет.

Малки готварски трикове с марули: 

•    Нарежете комбинация от твърди, пикантни зеленчуци като кресон или рукола, които да послуьат за подложка на печено агнешко месо или бифтек.
•    Използвайте отделни листа от белгииска цикория като подложки към пушена шунка или козе сирене с подправки, което е интересен ордьовър.
•    Сложете пълнежа за сандвич (например яйца или салата ст риба тон) в листа от марули вместо хляб, за да намалите калориие и въгехидратите.
•    Опечете на скара риба, покрита с маруля за да запазите влажността и въпреки високите градуси. Освен това по-пикантните марули ще добавят свой вкус. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*