Home » Диети » ТОП 10 съвета: Как да задържим желаното тегло след диета?

ТОП 10 съвета: Как да задържим желаното тегло след диета?

1. Прогонете стреса

Той често води до непреодолимо желание за сладко, а и до трупане на килограми по хормонални причини заради кортизола. Повишава се мастната тъкан, особено около талията и по корема. Овладявайте стреса със спорт, добра хигиена на живот и релаксиращи практики като медитация. Понякога е нужен допълнителен прием на магнезий, съчетан със силиций за по-добро усвояване от организма. Взимайте тези хранителни добавки два пъти дневно в определени часове – 11 и 17 ч.

2. Поддържайте мускулната маса

Мускулите консумират повече енергия, отколкото мастните тъкани. Колкото по-голяма е мускулната маса, толкова повече калории изразходваме, дори в покой. След диета мускулната маса намалява и лесно може да бъде заменена от мазнина. Затова трябва да се поддържате с движение. Редовната физическа активност благоприятства липолизата. Два пъти седмично спортувайте, а в останалото време спазвайте правилото за 10 хиляди крачки на ден, пише сп. "Здравен журнал". Снабдете се с крачкомер и ходете пеша – така с лекота ще поддържате мускулната си маса, а и ще се предпазите от остеопороза.

3. Подарете си антицелулитни масажи

Независимо дали са ръчни или с апарат, антицелулитните масажи помагат за освобождаване от натрупаната мазнина по краката. Те стимулират кръвообращението, както и черния дроб. Но за максималния им ефект е нужно време. Не започвайте веднага силово и прекалено качество – достатъчно е по един масаж месечно.

4. Закусвайте здравословно

Подсладено мюсли, плодови сокове, бял хляб, конфитюр – такава закуска изглежда балансирана, но всъщност води до високи нива на инсулина, което пък е предпоставка за хипогликемия и повишена нужда от сладко. Консумирайте натурално кисело мляко, пресни плодове и неподсладено мюсли или пък сирене и шунка.

5. Спете достатъчно

Недостигът на сън влияе неблагоприятно на теглото чрез действието на два хормона – лептин и грелин, които регулират чувството за глад и ситост. Според някои учени безсънните нощи ни струват 300 допълнителни калории на ден. Американско изследване установило, че жените, които спят достатъчно /около 8 часа/, лягат и стават в едни и същи часове, имат много по-малко телесни мазнини в сравнение с жените, които спят около 6 часа.

6. Погрижете се за чревната флора

Все повече изследователи се интересуват от не съвсем познатата чревна флора, състояща се от живи бактерии в перфектен баланс. При някои хора тя функционира така, че да трупа запаси – това се дължи на определени бактерии в състава й. Несъмнено всички методи за отслабване и поддържане на оптимално тегло трябва да се съобразяват със състоянието на чревната флора. Взимайте пробиотици!

7. Дъвчете добре

Когато дъвчем бавно и продължително, мозъкът получава сигнал за засищане при по-малко количество погълната храна. Това позволява да намалим порциите, без да изпитваме неудовлетвореност. Когато дъвчем добре, консумираме 19% по-малко калории и изразходваме 25-30% повече енергия, според японско проучване. Така се ускорява метаболизмът на мазнините, особено на тези, които се намират по корема.

8. Избягвайте индустриалните храни

Готовите хранителни продукти са богати на мазнини и захари с висок гликемичен индекс, а са бедни на протеини. Ето защо повечето от тях водят до напълняване. Започнете да готвите! Не е нужно да прекарвате живота си в кухнята, използвайте лесни и бързи рецепти с пресни продукти – салата от домати и краставици към яйца на очи или риба на фурна със спанак на пара. Нужни са ви не повече от 10-15 минути, за да се храните със здравословна и вкусна храна. А и ще ви излезе по-евтино!

9. Забравете за изкуствените подсладители

Официално те са смятани за безвредни, въпреки че изследванията са противоречиви. На практика изкуствените подсладители поддържат вкуса към сладкото и имат обратен на желания ефект. По-добре се научете да пиете кафето и чая неподсладени и да консумирате млечни продукти и плодове, без да им добавяте каквото и да било.

10. Не се задължавайте да довършите порцията храна

Когато почувствате, че вече сте заситили глада си, не допускайте грешката да довършвате порцията си. Същото се отнася и до десерта – организмът ви дава ясен знак, че нямате нужда от повече, така че откажете се от сладкото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*