Home » Здравословно хранене » Здравословно хранене за страдащите от хипергликемия

Здравословно хранене за страдащите от хипергликемия

Панкреаса е орган, който секретира инсулин необходим за транспортирането на глюкозата в кръвта към клетките. Те използват кръвната захар за да произвеждат енергия. Когато нивата на кръвната захар се повишат поради недостиг на инсулин, състоянието се нарича диабет тип 1. Ако клетките не реагират на инсулина, състоянието е известно като инсулинова резистентност или диабет тип 2.
Увеличаването на възрастта увеличава вероятността от развитие на диабет тип 2. Болестта протича без проява на симптоми в ранния си етап. Редовните физически упражнения и здравословната диета, могат да предотвратят появата на хипергликемия.

Хората с фамилна история, тези които са над 45 годишна възраст, с високо кръвно налягане и високи нива на холестерол са по-предразположени към развитие на диабет тип 2. Повишено чувство на глад и жажда, често уриниране, особено през нощта, чести инфекции, бавно зарастване на рани и др., са основни симптоми на заболяването.

Пациентите страдащи от хипергликемия се подлагат на здравословна диета, която трябва да включва богата на фибри храни. Въглехидратите са основния източник на глюкоза. Диабетиците трябва да консумират сложни въглехидрати. Тяхното смилане отнема повече време, което води до минимални колебания в нивата на кръвната захар. 
Ето някои примери за зеленчуци съдържащи нишесте: спанак, броколи, сурово цвекло, брюкселско зеле, карфиол, патладжани и краставици. Пълнозърнестите продукти, зеленчуци и плодове са богати на фибри, които работят чудесно против инсулиновата резистентност. 

Примери за други здравословни храни са: трици, пшеничени ядки, круши, ечемик, ръж, леко сварен ориз, зеленчуци като аспержи, целина, лук, гъби, зеле, тиквички, зелен грах и др. По-добре е храната да се разпредели на 5-6 по-малки хранения, отколкото обилна закуска и две хранения с големи количества храна.

Пациентите страдащи от хипергликемия трябва да избягват храните съдържащи захар, като сладкиши, сладолед, мед и др. 
Алкохолните напитки също съдържат захар, така че проверявайте етикетите за съдържанието на продукта. Някои билкови чайове и екстракти помагат за понижаване на нивото на кръвна захар като: сминдух, горчива тиква, ниим, дафинов лист, босилек, бял пипер, алое вера, женшен, канела, лук, чесън и др. Все пак е необходимо да се консултирате с лекар, преди да използвате тези билки в лечението на хипергликемия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*