Home » Дарове от природата » Доматите – Плод-чудо с огромни ползи за здравословното хранене

Доматите – Плод-чудо с огромни ползи за здравословното хранене

Доматите произхождат от Южна Америка, но са били отглеждани и се ползват в Европа в продължение на стотици години.
Много са ползите за здравословното хранене от този толкова разпространен и вкусен плод. Едно проучване в САЩ доказа, че редовната консумация на домати може да намали риска от карцином на простатата при мъжете. 

 
Лъскавите червени плодове (които всъщност могат да се открият в почти всички цветове, включително жълт и тъмно лилав) са пълни с витамини и най-вече витамини A, C и E. Те също така съдържат флавоноиди (естествени противовъзпалителни средства), калий и други минерални соли.
Доматите са източник на голям обем вода, затова е толкова освежаващо да ги консумираме в горещите дни. Те са с ниско съдържание на калории – около 14 килокалории на 100 грама.
 
Ликопенът
 
Голяма част от интереса към доматите се дължи именно на антиоксиданта ликопен. Той помага на организма да се освободи от свободните радикали. В действителност хората, живеещи в Европа, например, набавят около 85% от нужните им за здравословното хранене хранителни вещества от доматите.
 
Защо е полезен ликопенът?
Ликопенът може да помогне при:
рак на простатата
рак на гърдата
рак на стомаха
свързаната с възрастта дегенерация на макулата
 
Освен това той може да засили способността кожата да се защитава от ултравиолетовите лъчи. Някои изследвания предполагат, че ликопенът може да играе роля за намаляване и на лошия холестерол.
Ликопенът е още една от основните съставки в "козметичните хапчета". Изследване, проведено от дерматологичния отдел в Charite University в Берлин, открили, че колкото по-често се приемат хранителни добавки с ликопен, толкова по-голяма е вероятността дамите да се радват на гладка и изпъната кожа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*