Home » Хранителни добавки » Контролирайте децата си при прием на хранителни добавки

Контролирайте децата си при прием на хранителни добавки

Голяма част от подрастващите днес приемат хранителни добавки. Едни го правят след тренировка във фитнес залата, други след тренировка с футболния или волейболен отбор, в който играят, а трети просто така – защото всичките им приятели го правят по време на хранене. Някои експерти са на мнение, че при правилният и балансиран прием на добавки, организмът укрепва и децата растат здрави и силни.

Други пък са на мнение, че всички тези изкуствени добавки само вредят и нанасят непоправими щети на все още неукрепналия детски или юношески организъм. Както се казва – истината е някъде по средата. Основното задължение на родителите при подобни ситуации е да следят стриктно с какво точно се тъпче тяхното дете.
 
В днешния 21 век, в който в интернет може да се намери най-различна информация за каквото й да било, е много вероятно детето ви да прочете една или две статии по темата, писани от съмнителен авторитет и да посегне към неподходящи за него хранителни добавки. Затова, в случай, че вашето дете тренира някакъв спорт и изяви желание да приема добавки, най-доброто, което родителите могат да направят, е да се посъветват със специалист и сами да купят въпросните добавки. Така те ще са наясно какво точно поглъща детето им и има ли опасност за здравето на наследника.
 
За съжаление в целия свят, а през последните години и в България, бяха регистрирани случаи на здравословни увреждания, заради неправилния прием на добавки и небалансираното хранене след тренировка. Експертите са на мнение, че има две основни причини за всички тези случаи.
Първата е в употребата на некачествени продукти, а втората в употребата на неправилните добавки. Точно поради тази причина родителите са длъжни да следят какви хранителни добавки си купува детето им и, ако се наложи да предотвратят приема на съмнителните вещества, та било то и с цената на наказание или скарване.
 
Не на последно място по важност е и точното приемане на продуктите според утвърдения график. Както с лекарствата, така и тук изпускането на приема сутрин, не трябва да се наваксва с двойна доза вечерта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*