Home » Вегетарианство » Черният ориз „храни“ кръвта и подобрява работата на стомаха

Черният ориз „храни“ кръвта и подобрява работата на стомаха

Питали ли сте се кой ориз е по-полезен- белият, черният или кафявият? Достатъчно е да сравним процентното съдържание на витамини и микроелементи при различните видове, за да ни стане ясно, че черния бие по всички показатели белите и кафявите си събратя.

На някой хора не им допада, тъй като вкусът му е малко-по специфичен, а освен това се готви доста по-трудно от колкото белия или кафявия. За да се приготви черен ориз е нужно да се вари доста време, за да може да бъде сдъвкан лесно. Това е и една от причините, поради които често се смесва с кафяв, който всъщност е необработен бял ориз ( с люспиците ).

Кафявият ориз е чудесен заместител, тъй като също е богат на витамини и минерали, макар и в по-малки количества от дивия, черен ориз. Освен това този ориз се приготвя за  около 40-50 минути, което го прави предпочитан за  приготвянето на лечебни и здравословни ястия, тъй като черният ориз, освен всичко друго, е и значително по-скъп от белия.

По своите лечебни свойства черният ориз доста се доближава до качествата на познатия ни бисерен (лепкавия) ориз.

Черният ориз има много полезни свойства като:
•    подпомага укрепването на имунната система;
•    възвръща еластичността на кръвоносните съдове;
•    има противо- микробно действие;
•    Понижава високото артериалното налягане;
•    Предпазва от някой форми на рак
•    Укрепва и  подхранва сърдечния мускул.

В Китай – родината на ориза обожават черен ориз и дори го наричат „оризът, хранещ кръвта“ и „оризът на дълголетието“, а според китайската медицина черният ориз стимулира перисталтиката „отваря стомаха“, укрепва и подобрява зрението, нормализира работата на надбъбречните  жлези, повишава потентността, оздравява кръвта и други.

Черният ориз действа още укрепващо при родилките, спомага за по-бързото възстановяване след боледуване,  има благотворно действие при анемия и други.

Зърната на черния ориз имат доста твърда обвивка, затова преди приготвянето му трябва задължително да бъде  накиснат във вода поне за 12 или 24 часа и едва след това да се готви.
Той не съдържа и никакви вредни вещества, но е трябва да се има предвид, че прекалено честата употреба на черен ориз може да предизвика проблеми с храносмилателната система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*