Home » Здравословно хранене » Необикновените качества на китайското зеле: Научете как подобрява здравето!

Необикновените качества на китайското зеле: Научете как подобрява здравето!

Още през 80-те години на миналия век с настъпването на зимата в Пекин се извивали огромни опашки за пекинско зеле. Всяко китайско семейство в столицата се запасявало за през зимата поне с 50 кг зеле, което първоначално провесвали по балконите, за да се изсуши, а след това го складирали в жилищата си. В Северен Китай зеленчукът се употребява в особено големи количества. В тези райони казват, че „100 зеленчука не могат да се сравнят със зелето“.
Китайците смятат, че тяхното зеле овлажнява червата, подпомага изхвърлянето на токсините от организма, помага за по-доброто усвояване на животинските мазнини.

Според традиционната китайска медицина китайското зеле стимулира дейността на стомаха, оказва овлажняващо действие, утолява жаждата, има диуретично, понижаващо температурата и детоксикиращо действие. Препоръчва се да се използва отварата, в която е вряло китайското зеле – тя подобрява състоянието на кожата и лигавиците. Честата употреба на китайско зеле отстранява пигментните петна, в това число и възрастовата пигментация по ръцете и лицето.

В руските магазини китайското зеле също вече постоянно присъства, макар че мнозина и до ден днешен го приемат за салатка или маруля. Благодарение на ниското съдържание на калории и високото съдържание на нежна целулоза, листата на китайското зеле са особено полезни при диетичното хранене при хипертония, атеросклероза, при хора, страдащи от наднормено тегло, нарушено храносмилане и запек. Китайското зеле е много подходящо за салати и супи. Tо бързо се разварява и задушава, което позволява да се приготви полезно топло ястие само за минути.

В обикновеното бяло зеле, броколите и китайското зеле се съдържат вещества, които притежават противоракови свойства – изотиоцианати. Изследване, проведено с над 18 хиляди души в Китай, доказва, че при хора, в чийто организъм са открити тези вещества, рискът от рак на белите дробове е по-нисък с 36 процента. Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното научно списание „Лансет“. Изследването е било проведено от специалисти от Националния институт по екология на САЩ съвместно с учени от Шанхай. Бил е избран именно този град, тъй като неговите жители употребяват най-голямо количество китайско зеле и най-много пушат.

Рецепта на зелева супа :

Необходими са ви 1 средно голяма глава китайско зеле, 100 г тофу, 1 лист изсушено морско зеле (ламинария).
Тофуто се нарязва на кубчета, поставя се във вряла вода и след като се свари, се добавят китайското зеле и морското зеле, сол и смлян черен пипер.
Действие: Отстранява токсините от организма, има диуретичен и понижаващ температурата ефект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*