Home » Здравословно хранене » 6-те най-важни въпроса за супер храните

6-те най-важни въпроса за супер храните

Супер храна – какво е това?

Това понятие няма научна основа, но се използва за продукти, които имат изразен здравословен ефект върху организма. Обикновено те съдържат ценни хранителни вещества и предпазват от някои болести или ги преборват. Нито един хранителен продукт обаче не съдържа всички полезни за здравето елементи. Супер храните са цяла група продукти, които в съчетание помежду си водят до този положителен ефект върху функциите на тялото.

Кои са важните молекули?

Ролята на витамините в превенцията на някои заболявания днес е добре известна – например, витамин С преборва скорбута, витамин D предпазва от рахит и т.н. Есенциалните мастни киселини Омега 3 участват в многобройни функции на организма, сред които сърдечносъдовата дейност. Антиоксидантите също предпазват сърцето и артериите. Фибрите пък подпомагат храносмилането и отделителната система, предпазват ни от болестите на модерното общество – свръхтегло, диабет, хиперхолестереолемия.

Само растителните продукти ли са полезни?

Молекулите, които позволяват на растенията да се бранят от вредни за тях насекоми, бактерии и гъби, са полезни и за хората. Поради тази причина повечето днешни лекарства са на растителна основа. Плодовете и зеленчуците, произведени по биологично чист начин, без обработване с химически вещества, са по-богати на антиоксиданти. Наред с растителните храни има и някои продукти от животински произход, които също са супер храни – мазните риби, богати на Омега-3 мастни киселини, ферментиралото мляко с високото си съдържание на полезни за чревната флора бактерии, както и някои морски дарове поради минералното си богатство.

Подвежда ли ни рекламата?

Производителите на храни добре знаят, че днешният човек иска да консумира здравословни продукти. Все повече етикети „био” се появяват в магазините, променят се рецептите, за да включат нови полезни съставки. Но има и капани. Не вярвайте, че ако пиете всяка сутрин чаша сок от нар и хапвате супена лъжица годжи бери,през останалото време можете да ядете какво и да е. Нито един хранителен продукт не е чудотворен сам по себе си, важното е той да участва в състава на разнообразно, богато на ценни вещества меню.

Каква е разликата с хранителните добавки?

Супер храните са пълноценни продукти, докато хранителните добавки са екстракти под формата на капсули, ампули или отвари, които само допълват нормалното хранене. Добавките трябва да са правилно дозирани, като по-силната доза не означава по-голяма полза. Във всеки хранителен продукт има взаимодейсвие между отделните му съставки, които се подпомагат взаимно, така че да бъдат максимално ползотворни. Този биохимичен принцип не съществува в хранителните добавки. Специалистите са категорични, че добавките не са необходими, ако храненето е достатъчно разнообразно, но могат да бъдат полезни при установен недостиг на определени вещества и в случаи като бременност, липса на слънце и т.н. Първо потърсете мнението на лекаря.

Какво количесто супер храни ни е нужно?

Дозата е много важен въпрос. Например 1-2 чаши червено вино имат предпазващ ефект върху сърдечносъдовата система, но в по-голямо количество й вредят. С кафето е същото – изследванията сочат, че 3 чашки дневно намаляват риска от развитие на диабет от тип 2, но от четвъртото кафе нататък ефектът е негативен. Черният шоколад е богат на антиоксиданти, но и на мазнини. Рибата доставя Омега 3, но може да е заразена с отровни вещества като живак например. Важно е храненето да е разнообразно, редовно да се консумират супер храни, както и неща, които обичаме. Ако поглъщането на водорасли не носи никакво удоволствие, това че са полезни за здравето е под съмнение. Здравословна е храната, която освен че съдържа полезни съставки, изглежда апетитно и е вкусна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*