Home » Здравословно хранене » Наистина ли соковете „Присан” са без консерванти?

Наистина ли соковете „Присан” са без консерванти?

"Куадрант Бевъриджис" (до неотдавна "Агрима") е официалният за България бутилировач на продуктите на "PepsiCo" ("Пепси", "Миринда", "7UP" и др.). В портфолиото на компанията влизат още соковете "Присан", студеният чай "Липтън", енергийната напитка "Rockstar".

Според собствения им сайт компанията е сред лидерите на пазара на негазираните напитки у нас. Тя продължава да се развива, въпреки тежките икономически условия през последните години. Ето как се става лидер в България: слагаш голям надпис "БЕЗ КОНСЕРВАНТИ" на лицевата част на етикета, а на гърба със ситни буквички все пак ги споменаваш – консервантите калиев сорбат и натриев бензоат.

Това в цивилизования свят се третира като забранена търговска практика и се преследва и наказва от закона. В България обаче явно няма кой да следи за подобни действия. 

Калиевият сорбат се отбелязва като Е202. Основната му роля е да предпазва продукта от развитието на плесени и дрожди. Макар да се води, че е "безвреден", все пак е възможно да доведе до генетични мутации, особено ако се приема постоянно в продължение на дълго време.

Натриевият бензоат се отбелязва с Е211. Този консервант се използва за запазване свежестта на продуктите. Е211 е забранен в някои страни по света, тъй като влияе неблагоприятно върху поведението и умственото развитие на децата. Доказано е, че нанася голяма вреда на генетичния код.

Сами преценете доколко тези сокове са полезни за вашето здраве! 

Ако искате да се храните здравословно и искате да пиете сокове, най-добре е да заложите на пресните такива, приготвени в домашни условия! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*