Home » Дарове от природата » 6 природни лека при различни болки и проблеми

6 природни лека при различни болки и проблеми

В народната медицина има ефикасен лек за всеки проблем. Билките действат доста по-бавно от лекарствата, но хубавата новина е, че нямат странични ефекти, стига да знаете как да ги използвате правилно. Предлагаме на вашето внимание 6 прекрасни природни лека, които можете да използвате при различни проблеми.  

1. При наранявания сложете мед под лепенката

Знаете ли, че в Древен Египет медът е бил смятан за вълшебно средство при лечение на различни рани? Капнете малко мед на раната и покрийте с лепенка.

2. Промивка на рана с чай

Промивка на открита рана с ароматен чай от лавандула, преди да се постави новата лепенка, ускорява зарастването й. За целта е необходимо да залеете 60 г цвят от лавандула с литър кипнала вода и го оставите да престои 10-ина минути.

3. Изстудено масло 

При удари и натъртвания маслото възпрепятства появата на нови подутини и е по-приятно за кожата, отколкото ако мястото се изстудява с монета или друг студен метал.

4. Мехлем от рибено масло 

Рибеното масло има много силна и не особено приятна миризма, но пък за сметка на това ускорява заздравяването на раните. Тези негови свойства се дължат на високото съдържание на витамин А, който стимулира регенерацията на клетките.

5. Промивка с лайка

Откритите повърхностни рани е най-добре да не се третират с препарати или превръзки, докато кръвотечението не спре само, стига раните да не са прекалено сериозни, разбира се. Обикновено това става след около 3 минути. Замърсени рани е по-добре да се промиват с хладък чай от лайка, отколкото с вода. 

6. Ароматен балсам при спортни травми 

Четири ч.л. цветове от арника се разбъркват в чаша вряла вода и се оставят да престоят 10 минути. След това още докато е топла, сместа се полага с кърпа върху пострадалото място. Оставя се около 30 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*