Home » Здравословно хранене » Здравословното хранене предпазва зрението отвътре

Здравословното хранене предпазва зрението отвътре

Зрението е едно от безценните ни сетива. Ние трябва да защитим очите си от слънцето, като носим подходящи слънчеви очила или шапка, когато сме на открито. Чрез поддържане на здравословен начин на живот и добри хранителни навици можем да предпази очите и отвътре. 

Съществува силна корелация между доброто хранене и превенцията на очните заболявания като катаракта и свързаната с възрастта макуларна дегенерация. Диета, богата на витамин А (бета каротин), антиоксиданти – лутеин и зеаксантин, витамин C, витамин E и цинк може да предотврати тези заболявания. Въпреки това една добра диета не гарантира добро здраве на очите. Здравето на очите изисква постоянство и зависи от цялостното благополучие и здравословния начин на живот, който се поддържа постоянно, а не поради някаква скорошна здравна криза. 

Според неотдавнашно откритие астаксантин алгинът ни помага да имаме добро зрение. Това е вид морско водорасло, което е много ефективно за поддържане здравето на очите. Много повече дори и от популярния, класически и доказан във времето бета-каротин. Фламингото и тихоокеанска сьомга черпят своя розов цвят именно от това, че се хранят с астаксантин. Това водорасло принадлежи към семейството cartenoids, които са силни антиоксиданти и са изключително полезни за поддържане на здравето като цяло. 

Въпреки че в природата се срещат повече от 700 вида cartenoids, астаксантинът е трудно откриваем, тъй като отглеждането му е свързано с някои природни особености. В Япония вече има изкуствено създадени ферми, в които се произвежда това водорасло, както за нуждите на животинските видове, които се хранят с него, така и за превенция на заболяванията при хората. Освен това може да бъде създадено и по синтетичен начин. 

Полезното водорасло се прилага с успех при глаукома, катаракта, свързана с възрастта дегенерация на макулата, венозна оклузия, ретинит, склерит, кератит, ирит и диабетна ретинопатия. Освен това консумацията му няма да доведе до нежелани реакции. Единственият страничен ефект, известен досега, е, че кожата добива по-розов оттенък след консумацията на голямо количество астаксантин.

Естественият астаксантин трябва да се предпочита пред синтетичния, тъй като е приблизително 20 пъти по-ефективен от синтетично произведения. Затова, ако не можете да си набавите това водорасло, трябва да компенсирате с консумация на сьомга, например.  

Дали формата, в която храната се консумира, има значение за доброто зрение? Да! Пресните храни са добър източник на витамин А и витамин C, а варените зеленчуци съдържат лутеин. Следователно трябва да се внимава при вземането на решение относно формата, в която храната се приема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*