Home » Дарове от природата » Манго – 10 причини да похапваме редовно от него

Манго – 10 причини да похапваме редовно от него

Мангото присъства от сравнително скоро на българския пазар е като всяко ново и екзотично нещо, интересът към него е голям. Този изкусителен южноамерикански плод е един от най-полезните дарове на природата за човешкото здраве. Какви конкретно са ползите от мангото, освен насладата от страхотният му вкус?

 

  1. Предпазва от рак – според редица изпитвания този плод има способностите да намалява риска от рак на дебелото черво, на гърдата, на простатата и левкимия. Веществата, които му дават тези „сили” са куерцитин, изокуерцитин, астрагалин, физетин, галик киселина и метилгалат. Изобилието на ензими също помага.

  2. Намалява холестерола – високото съдържание на фибри в плода, както и на пектин и витамин С намаляват нивата на т.нар. лош хорестерол.

  3. Заздравява и подобрява вида на кожата – предимствата му са както когато се консумира, така и като съставка в маски за лице и продукти за грижа за кожата. Мангото почиства запушени пори и спомага за премахването на пъпки и възпаления.

  4. Подобрява здравето на очите – доказано е, че една чаша нарязан плод на ден осигурява 25% от дневната препоръчителна доза витамин А в организма. Както знаем именно това е витаминът, който се грижи за здравето на очите и ги предпазва от заболявания.

  5. Спомага за алакализиране на цялото тяло (намалява киселинността) – в него се съдържат тартарна киселина, маликова и цитрусова, които поддържат т.нар. авкален резерв на тялото.

  6. Подобрява здравето на страдащите от диабет – спомага за нормализиране на нивата на инсулин в кръвта. Едно от изпитаните домашно-забъркани лекарства се приготвя от попарени листа от манго с вряла вода, които се оставят да престоят през нощта. След това водата се прецежда и се пие. Плодът има сравнително ниски нива на гликемичен индекс, което го прави подходящ за консумация, когато ви се хапва нещо сладко, а не искате да вдигнете рязко нивата на захарта в кръвта.

  7. Подобрява секса – мангото е богат източник на витамин Е. Пряката връзка между либидото и витамин Е все още не е доказана научно, но мнозина вярват, че умерени количества от витамина засилват удоволствието от секс.

  8. Подобрява храносмилането – плодът съдържа ензими, които разграждат протеините. Фибрите в него подобряват значително храносмилането и подпомагат отделителните процеси в организма.

  9. Охлажда тялото при прегряване – сок от манго с вода и малко захар или друг подсладител е страхотен начин за охлаждане на тялото. Плодът спомага за отделяне на токсините, които се натрупват в бъбреците при рязко прегряване на организма.

  10. Подсилва имунната система – този екзотичен дар на природата е невероятен източник на витамин С и А. Освен тези страхотни имунно-стимулатори, съдържа още 25 различни каротеноиди, които правят организма по-устойчив на инфекции и вирусни заболявания.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*