Home » Дарове от природата » За какво можем да ползваме билката невен?

За какво можем да ползваме билката невен?

Невенът е една от най-често използваните билки в България. Помага при най-различни здравословни проблеми. Можете сами да си приготвите мехлем и масло у дома. Ето при какви оплаквания можете да го използвате.

Мехлем от невен

При кожни възпаления, навяхвания и контузии. Разтопете чиста свинска мас, масло или козе масло от биопроизводител и добавете вътре цветове от невен, колкото мазнината може да поеме. Оставете я да къкри на слаб огън около 5 минути. Внимавайте температурата да не се покачва много – цветовете не бива да се пържат! Ако искате да получите силно концентриран крем, оставете мазнината да изстине, извадете цветовете и сложете нови. Затоплете отново и повтаряйте процедурата дотогава, докато изразходвате всички цветове. Сипете крема в бурканчета и го съхранявайте на хладно място – така дълго време няма да граняса.

Масло от невен

Това масло подмладява кожата и е особено препоръчително за мазане на напуканите от кърмене зърна на гърдите. За кърмачетата е безвредно. Маслото се приготвя чрез мацерация (киснене в студен извлечител при стайна температура). Поставете венчелистчетата от невен в студено пресовано олио (например масло от пшенични кълнове) и ги оставете да се извличат 10 до 14 дни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*