Home » Здравословно хранене » Защо е полезно сиренето? Популярни сирена по света

Защо е полезно сиренето? Популярни сирена по света

Кой не обича сирене? То е вкусно и много полезно, а и ние българите си го обожаваме.

Затова, като истински българи обичащи нашенското, започваме с класацията с родното, българско, саламурено краве сирене.
 Нашето сирене е много популярно по света, заради прословутата бактерия лактобацилус булгарикус. Сиренето ни е не само вкусно, но и много полезно, тъй като е богато на белтъци, мазнини и мастни киселини, които са от голяма важност за растежа и обмяната на веществата. Нашето краве сирене е богато на калций, фосфор и минерални вещества, които са полезни за здравината на костите. Според експерти, 100 грама на ден сирене може да ни предпази от доста заболявания.

Като говорим за сирена, е важно да отбележим, че всички видове сирена са богати на витамини А,Е,D, B1,B2, E,B12, калций, белтъчини и аминокиселини.

Следващото сирене в нашата класация е гръцкото сирене Фета. Фета е популярно, защото е не само вкусно, но и съдържа бактерии, които унищожават вредните микроорганизми и предпазват от стомашни разстройства. Фета е бяло саламурено сирене, което може да е меко или полутвърдо, с много приятен вкус и се продава на бучки по около килограм.

Бри – сирене Бри е френско меко сирене, което се отличава с млечно жълт цвят и плесенясала кора, която се яде. Бри е много вкусно сирене, стига да нямате нищо против тънката плесенясала коричка.

Моцарела – Този вид сирене традиционно се произвежда от биволско мляко, но можете да го откриете приготвено и от краве мляко. То произхожда от Италия, област Кампания и е бяло, безсолно и меко сирене. Продава се на малки, кръгли топки и е много подходящо за салати. Моцарелата има малко особен вкус, тъй като е наистина доста безсолно, но има много почитатели по света.

Ементал – Това сирене е може ни най-популярното сирене, което е изключително вкусно. Ементал се произвежда от 1239 година, а негова родина е Швейцария. Интересното при това сирене е, че за неговото производство се използва единствено краве мляко от крави, които не са хранени със силаж или добавки. Ементал е сирене с плътна консистенция, леко жълт цвят, полутвърдо и с характерните дупки, които го отличават от всички останалите сирена.

Чедар – не можем да не споменем това толкова вкусно английско сирене, което се отличава с изключителни вкусови качества. Чедар е твърдо, гладко сирене с жълт цвят, което има малко по-остър вкус и което няма как да сбъркате, с което и да е друго сирене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*