Home » Хранителни добавки » Можем ли да заменим храненето с хранителни добавки?

Можем ли да заменим храненето с хранителни добавки?

Едва ли има човек, който да не е чувал за хранителни добавки. Мнозина вече са тези, които ги ползват, за да постигнат добро и балансирано хранене. Други пък посягат към тях след тренировка или тежък работен ден, в който силите им са били изцедени до край. Причините поради, които можем да се обърнем към добавките са изключително много. До колко обаче трябва да им се доверяваме е въпрос на широки дискусии, които все още не са довели до правилен отговор и достигане на абсолютната истина по темата.

Без значение до къде са стигнали дебатите и какви мнения са били изказани, всички експерти от бранша дават един изключително важен съвет – не заменяйте пълноценното и балансирано хранене с хранителни добавки. Те са неспособни да заменят разнообразната храна. Със сигурност това изречение е изписано и на етикета на всеки продукт от раздела на добавките.
Най-вероятно е с малък шрифт и забутан някъде по етикета, но със сигурност го има. И докато за по-възрастните това е пределно ясно, то при подрастващите има случаи, в които тийнейджърите се осланят само на добавките. В повечето случаи това са младежи, погълнати от фитнес манията и мечтаещи за големи мускули и релефно тяло.
Следвайки тази цел, те пренебрегват съветите на специалистите и стигат до крайности. Понякога взимат по-голямо количество, като така се опитват да постигнат по-пълноценно хранене. Друг път не спазват режима и по този начин не постигат положителен ефект. Практиката познава редица подобни случаи, в които подрастващите приемат нездравословна храна, опитвайки се да я компенсират с най-различни видове хранителни добавки. В почти всички случаи подобни произволни действия завършват с посещение на медицинските заведения.
Поради тази причина родителите имат изключително важна роля. Те са тези, които трябва да следят какво взима детето им преди, по време или след хранене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*