Home » Здравословно хранене » Как правилно да ползваме пчелното млечице?

Как правилно да ползваме пчелното млечице?

Произведеното от пчелите млечице съдържа вещества, които много ефикасно държат вирусите на разстояние или помагат за бързото възстановяване след грип.

Медът има заздравително действие, прополисът влияе благотворно при болки в гърлото – това вече е известно на почти всеки от нас. Апитерапията /медолечението/ става все по-популярна. Сред продуктите на кошера царското място заема пчелното млечице – бяло кремообразно вещество със седефен оттенък, което има изключителни хранителни свойства, пише сп. "Здравен журнал". Пчелите го произвеждат от меда и полените, които събират от цветовете на растенията, и с него хранят ларвите през първите три дни от живота им. След това само пчелата майка има право на този ценен еликсир. Тя живее около 40 пъти по-дълго от обикновената пчела и се съпротивлява по-добре на болестите.

Многобройни цивилизации – древно-египетската, инките, древните гърци – са използвали пчелното млечице в опитите си да увеличат продължителността на живота. Част от неговите аминокиселини въздействат директно върху някои рецептори на естрогените и променят развитието на раковите клетки. Високото му съдържание на ацетилхолин го прави полезно за равновесието на нервната система и за поддържането на паметта в добро състояние. Последните проучвания показват също, че пчелното млечице спомага за понижаване на общото ниво на холестерола.

Протибомикробен коктейл

Различни захари, ценни минерали, антиоксиданти, над десет аминокиселини, високо съдържание на витамини от група В. Богатият състав на пчелното млечице е обект на непрекъснати проучвания. Японски изследователи доказаха, че една от мазнините му – 10-2 HDA – е способна да стимулира имунната защита на човека в присъствието на вируси и регулира възпалението, което съпътства заболяването. Китайски учени пък доказаха, че същата субстанция възпира размножаването на различни бактерии, между които са златистият стафилокок и някои бацили. Опитите с мишки научно доказват и благотворния му ефект в период на възстановяване след болест.

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ срещу вирусите

Начин на употреба

Пчелното млечице е много чувствително, лесно се окислява и ферментира, затова трябва да бъде държано в хладилника, на температура 2-5 градуса. Консумира се сутрин на гладно, за да може организмът по-добре да усвои хранителните му вещества. Ако киселият му вкус не ви харесва, смесвайте го с лъжичка мед. Лекарите препоръчват дневна доза от 500 мг до 1 г в продължение на 20 дни. За периода от една седмица след заболяване може да се стигне до 2 г на ден, а при начало на грип вземете 5 г наведнъж.

Може да се използва и под формата на капсули в съчетание с други вещества, които също стимулират имунната система като мед и прополис.

При кожни алергии и респираторни проблеми се консултирайте с лекар, преди да започнете курс на лечение с пчелно млечице, защото то съдържа многобройни алергени. Освен това има действие, подобно на естрогенното – това го прави потенциално средство в борбата с рака, но по-добре е да се изчакат резултатите от проучванията по този въпрос и да се избягва приемът му в случай на хормонозависими форми на рак на гърдата и простатата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*